Oranjes niet meer behandeld in commissie-stiekem

Het kabinet zal informatie over privébetalingen van leden van het Koninklijk Huis niet weer via de zogenoemde commissie-stiekem delen met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Dat stelt premier Mark Rutte in antwoord op Kamervragen over betalingen die door prins Willem-Alexander waren gedaan, voor zijn huis in Mozambique. Die privébetalingen blijven privé, meent Rutte.

ANP/Redactie
Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Rutte stelt dat de commissie in dergelijke situaties in een 'ongemakkelijke positie' wordt gebracht en dat wil hij voorkomen. Daarom blijft informatie over privébetalingen van leden van het Koninklijk Huis privé, tenzij er een duidelijk openbaar belang mee is gediend om het aan de Kamer te melden. Maar in dat geval gaat het in alle openheid naar de hele Kamer en niet meer alleen in vertrouwelijkheid naar de fractievoorzitters.

Vragen SP
Aanleiding voor de brief van Rutte waren vragen van de SP over berichten dat fractievoorzitters het vervelend hadden gevonden dat ze de informatie kregen in het vertrouwelijke overleg van de commissie-stiekem. Ze mogen er dan immers verder met niemand over praten en kunnen het ook in Kamerdebatten niet aan de orde stellen.

De informatie over de privébetaling aan een makelaar op één van de Kanaaleilanden was eind 2009 verstrekt door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst. Nadat de PvdA in februari 2010 uit het kabinet was gestapt, overlegde ook Ter Horsts opvolger Ernst Hirsch Ballin nog met de commissie over de privébetalingen.

Openbaar belang
Volgens Rutte waren de betalingen privé en werd het openbaar belang niet geraakt. Prins Willem-Alexander had de overmaking destijds zelf gemeld. Het ging om courtage voor makelaardiensten, die niet in opdracht van Willem-Alexander en prinses Máxima waren verricht. Andere betalingen rond het huis in Mozambique liepen niet via een belastingparadijs.

Willem-Alexander en Máxima hebben 'door de wijze van betalen geen enkel financieel of fiscaal voordeel behaald', schrijft Rutte in zijn brief aan de Kamer. Ze hebben ook voldaan aan alle nationale en internationale wet- en regelgeving en alle verschuldigde belastingen betaald, aldus Rutte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden