Update

Oranjes bij 50-jarig jubileum Het Nationale Ballet

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima vierden vanavond in Amsterdam het gouden jubileumfeest mee van Het Nationale Ballet. Het dansgezelschap uit Amsterdam vierde in het Muziektheater de officiële start van zijn 50-jarig jubileum. Tijdens een galavoorstelling passeerden hoogtepunten uit het oeuvre van de afgelopen vijf decennia de revue.

ANP
Koningin Beatrix woont dinsdag samen met prins Willem Alexander en prinses Máxima het jubileumgala van het Nationale Ballet bij in het Muziektheater in Amsterdam. Beeld
Koningin Beatrix woont dinsdag samen met prins Willem Alexander en prinses Máxima het jubileumgala van het Nationale Ballet bij in het Muziektheater in Amsterdam.

Alle 80 dansers van het grootste dansgezelschap van Nederland stonden op het podium en vertolkten onder meer delen uit Giselle, The Sleeping Beauty en Don Quichot. Op het programma stonden werken van bekende choreografen als Rudi van Dantzig, Hans van Manen, Ted Brandsen en William Forsythe. Ook waren er gastoptredens van internationale solisten die een band hebben met het gezelschap.

Volgens artistiek leider Ted Brandsen is 50 jaar 'niet oud' voor het dansgezelschap. 'Een halve eeuw geleden was er nog helemaal geen danstraditie in Nederland', zei hij bij aanvang van de voorstelling. 'Nu is Nederland een echt dansland geworden.'

Ondanks de cultuurbezuinigingen zei hij 'vol vertrouwen' uit te kijken naar de toekomst, met steun van sponsors en publiek. Hij bedankte Beatrix voor 'haar persoonlijke belangstelling voor de dans in Nederland'. Een groot aantal BN'ers en politici was aanwezig bij de galavoorstelling, onder wie staatssecretaris voor cultuur Halbe Zijlstra, schrijver Arthur Japin en dj Giel Beelen.

Het Nationale Ballet staat het hele komende seizoen stil bij zijn jubileum. Het seizoen eindigt in juli volgend jaar met een gala dat is gewijd aan Hans van Manen, een van de belangrijkste Nederlandse choreografen, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag.

Het Nationale Ballet is in 1961 ontstaan uit een fusie van het Amsterdamse Ballet en het Nederlandse Ballet. Het werd onder anderen geleid door Sonia Gaskell en Rudi van Dantzig. De afgelopen 50 jaar waren meer dan 1000 dansers verbonden aan het gezelschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden