Oranjemoe

Het is een misverstand te denken dat de Olympische Spelen om de Nederlandse sporters draaien. Al doen omroepen, radio en kranten er alles aan om dat wel zo te doen lijken. Het is weer één grote oranjepolonaise. Ik heb nu al meer Erica Terpstra gezien dan goed is voor een mens.

Nu heeft de NOS, naast de oranje-uitzendingen op tv, een geweldige internetsite. Daar kun je op twaalf kanalen volgen wat er zoal in Peking gebeurt.

Heel veel. Waar geen spikkeltje oranje bij komt kijken. Ook oranjemoe? Moet u dat eens proberen. Erg ontspannend.

En wat ook goed is: de NOS heeft er geen verslaggevers op gezet. We krijgen dus alleen beelden, met de geluiden uit zaal of stadion. Soms een verklarend woord van een omroeper. Je waant je op de tribune, en dat is toch de mooiste manier om de sport te ondergaan.

Dus kijk je naar een Mongoolse bokser, zonder dat je van een ijverige verslaggever te horen krijgt dat deze Munkh-Erdene Uranchimeg iedere ochtend een ons kippenniertjes nuttigt. Om na een minuutje naar het boogschieten te zappen om te zien dat de Engelse dames de druk niet aankunnen en in de halve finales kansloos verliezen van China. Dat zelf te constateren is toch veel beter dan luisteren naar een commentator die na een paar seconden stilte meent te moeten opmerken van welk materiaal het scorebord is gemaakt.

En Erica Terpstra nergens te bekennen!
Dan neem je eens een kijkje bij het waterpolo om te zien dat de Italianen wel eens beter hebben gespeeld. Blijf je verrassend lang hangen bij gewichtheffende vrouwen. Kijk je de laatste minuten voor de pauze van Polen-China (handbal), om na het rustsignaal over te stappen naar badminton.

Op kanaal 1 werden gistermiddag de hockeyende vrouwen van Zuid-Korea en Australië gevolgd. Rust: 4-1 voor Zuid-Korea. Eindstand: 5-4 voor Australië. Had ik niet graag gemist. Na het eindsignaal meende ik op de achtergrond een oranje stip te zien. Met wapperende sjaal, maar zonder spandoek met daarop Free Tibet. Ja hoor, de Nederlandse hockeyvrouwen waren aan de beurt.

Snel naar kanaal 8. Een herhaling van de finale tien meter luchtpistool mannen. Of toch naar het schoonspringen, driemeterplank synchroon voor vrouwen? (MAARTEN MOLL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden