'Opwekken Ruben en Julian is wel degelijk mogelijk'

Evangelist Ronald Plat baarde opzien en kritiek met het idee om Ruben en Julian uit de dood op te wekken. Toch wordt hij daarvoor niet alleen verguisd: binnen de pinksterbeweging neemt een kleine groep gelovigen het juist voor hem op, zo meldt Trouw vandaag op de website.

null Beeld anp
Beeld anp

In Trouw vertelde hij dat hij er 'absoluut van uitging' dat zijn poging zou slagen. Hij zoekt naar eigen zeggen vaker contact met nabestaanden, maar wordt telkens geweigerd.

Op Twitter werd zijn plan vrijwel unaniem veroordeeld. 'Smakeloos', klonk het daar. Plat was een 'dorpsgek' en 'christenidioot'. Volgens het Leidsch Dagblad is hij inmiddels met de dood bedreigd.

Inmiddels meldt Plat op zijn Facebookpagina dat hij spijt heeft dat hij 'in zijn enthousiasme' de twee broertjes noemde. 'Daarmee kan de indruk zijn ontstaan dat ik doe aan effectbejag en dit vreselijke drama wil exploiteren', schrijft hij.

Sympathie
Ondanks de betuigde spijt, is er op de orthodox-christelijke nieuwssite CIP.nl toch sympathie te bespeuren voor zijn plan. 'Prachtig, broeder!', moedigt lezer Florens hem aan in de reactiekolom. 'Blijf vol vuur met alles wat je hebt om Jezus te verhogen!'

Volgens 's lands bekendste gebedsgenezer, Jan Zijlstra, was Plat juist nog te terughoudend. 'Hij moet natuurlijk niet afwachten tot die moeder gaat bellen. Als hij zeker weet dat de Heer dit wil, dan moet hij naar de moeder gaan en zeggen: 'ik heb een boodschap van God, ik kom uw zonen opwekken', vindt Zijlstra.

'Evangelisten als Plat zijn zeker niet representatief voor de hele pinkstergemeente', waarschuwt religiewetenschapper Johan Roeland. 'Plat is niet de enige die gelooft dat doden kunnen worden opgewekt, maar de groep die dit gelooft is wel erg marginaal.'

Ronald Plat. Beeld .
Ronald Plat.Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden