'Opwarmen van oude besluiten'

AMSTERDAM - Een verdubbeling van het aantal rijstroken moet de files op de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere oplossen. Dat heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat regiobestuurders vanmiddag voorgehouden.Volgens een uitgelekt concept gaat de A6 straks van vier naar acht rijstroken. De A1 zou tussen Diemen en Muiderberg twee keer vijf stroken krijgen met twee wisselstroken. Die weg heeft nu nog twee keer drie stroken met één spitsstrook. Het is nog niet bekend met hoeveel rijstroken de oostelijke arm van de A10 zal worden verbreed.

Maar voor Amsterdam en Almere is dit niet genoeg. Tot de wegverbreding werd door het vorige kabinet al besloten toen een tunnel langs het Naardermeer geen optie bleek te zijn. Voor wethouder Adri Duivesteijn van Almere voelt het daarom nu alsof 'oude besluiten worden opgewarmd'.

Voor de verbreding en de overkapping van de A9 door Zuidoost - de Gaasperdammerweg - is nog geen geld beschikbaar. Eerst moet worden bezien of rekeningrijden de verkeersdrukte vermindert.

Volgens Duivesteijn moet vooral Wouter Bos over de streep worden getrokken. ''Het standpunt van de minister van Financiën is dat het aanpakken van de A9 niet nodig is vanwege de kilometerheffing,'' weet Duivesteijn. Maar dat noemt hij dagdromerij. ''Beprijzing heeft nog nergens ter wereld geleid tot minder verkeer, hooguit tot verplaatsing van verkeerstromen.''

Eurlings wilde gisteren in de Tweede Kamer niet ingaan op zijn plannen. Wel zei hij snel te willen beslissen, over de wegen én de openbaarvervoerverbinding tussen Almere en Schiphol.

Zijn eigen partij, het CDA, bleef pleiten voor de tunnel langs het Naardermeer. Kamerlid Maarten Haverkamp zei te verwachten dat de minister anders onherroepelijk zal worden teruggefloten door de rechter. Als de regiobestuurders en Eurlings er niet uitkomen, is het mogelijk dat toch weer naar het Naardermeer wordt gekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden