Opwaaiende jurk Marilyn Monroe te zien in Nieuwe Kerk

Een jurk van Marilyn Monroe is een van de topstukken in een tentoonstelling over de legendarische acrice in de Nieuwe Kerk op de Dam.

Marilyn Monroe tijdens een optreden voor Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea in 1954. Beeld Bettmann/Getty Images
Marilyn Monroe tijdens een optreden voor Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea in 1954.Beeld Bettmann/Getty Images

In de film The Seven Year Itch (1955) loopt Marilyn Monroe in een witte jurk over een rooster van de New Yorkse metro, waardoor de jurk opwaait.

Deze jurk en ruim 140 andere persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe zijn vanaf 1 oktober tot en met 5 februari 2017 te zien in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling is getiteld '90 Jaar Marilyn. Omzien naar een Iconische Vrouw'.

Te zien zijn veel kleding, accessoires, documenten, foto's en filmfragmenten, afkomstig uit haar laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, Californië. De spullen zijn 37 jaar na haar dood op een veiling gekocht door Monroeverzamelaar Ted Stampfer.

90 jaar
De komst van 'de' jurk werd woensdag op ludieke wijze bekendgemaakt. 'Tribute artist' Memory Monroe maakte in een Cadillac uit 1962 haar opwachting op de Dam, toegezongen door jazzzanger Paul van Kessel. Ze werd door Nieuwe Kerk-directeur Cathelijne Broers onthaald op koffie en taart.

Marilyn Monroe zou deze woensdag negentig zijn geworden. Ze overleed op 5 augustus 1962.

Broers is verguld met het topstuk: "Dat we de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan vijftig jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe. We zullen de jurk een bijzondere plaats geven."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden