Opvolging dagelijks bestuurder Zuidoost is lastige zaak

Een hopeloos verdeelde bestuurscommissie in Zuidoost moet dinsdag een opvolger kiezen voor dagelijks bestuurder Emile Jaensch. In de wandelgangen worden de namen van Hans Res (CDA) en Jude Kehla (Platform Zuidoost) genoemd.

Patrick Meershoek
Emile Jaensch is nu burgemeester van Oegstgeest Beeld Marc Driessen
Emile Jaensch is nu burgemeester van OegstgeestBeeld Marc Driessen

"Er zullen wat peultjes moeten worden geschild," zegt bemiddelaar Guus Borger over de besloten vergadering waarin de leden van de bestuurscommissie in Zuidoost dinsdagavond met elkaar het gesprek aangaan over de opvolging van dagelijks bestuurder Emile Jaensch. "Aan iedereen zit een vlekje. Dat zal uitgesproken moeten worden."

De therapeutische sessie achter gesloten deuren vormt het sluitstuk van een periode van zes weken waarin Borger en Amy Koopmanschap, oud-burgemeester van Diemen, als externe adviseurs hebben gezocht naar de beste kandidaten voor de stoel van VVD'er Jaensch, tegenwoordig burgemeester van Oegstgeest.

Breekijzer
Over de strekking van hun advies houden Borger en Koopmanschap de kaken stijf op elkaar, maar in de wandelgangen worden de namen van Hans Res (CDA) en Jude Kehla (Platform Zuidoost) genoemd. De laatste fungeert daarbij vooral als breekijzer, zo is de analyse, om de twijfelaars in het kamp van Res te drijven.

De kandidaat van het CDA ruimde twee weken geleden het laatste obstakel voor een benoeming op, door tijdens de vergadering spijt te betuigen over zijn handtekening onder een eerder ingediende motie van wantrouwen. Met name stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh had daar veel last van gehad, aldus Res, en dat was nooit de bedoeling geweest.

De verplichte oefening aan de politieke rekstok zal de PvdA hebben overtuigd van de vereiste buigzaamheid van de kandidaat, maar bij veel andere fracties heeft Res met zijn knieval juist veel krediet verspeeld. Een rondgang leert dat hij dinsdag kan rekenen op hooguit zes van de dertien stemmen, onvoldoende om de bestuurszetel te veroveren.

Kansrijk
De fractie van D66 bijvoorbeeld liet weten Res alleen te zullen steunen als het dagelijks bestuur groen licht geeft voor een onafhankelijk onderzoek naar de praktijken van de ambtelijke afdeling Kansrijk, het dossier dat vorig jaar leidde tot de motie van wantrouwen.

Dat zal nooit gebeuren, en dus zijn de stemmen van D66 waarschijnlijk beschikbaar voor een andere kandidaat. De verwachting is dat zich morgen tijdens de besloten vergadering in elk geval nog een derde kandidaat meldt, mogelijk John Olsen van de Christen-Unie. Maar ook hij kan niet rekenen op een meerderheid.

Wie de opvolger van Jaensch ook wordt, nu al lijkt vast te staan dat hij of zij met een minderheid van stemmen zal worden gekozen. Dat betekent dat de nieuwe coalitie in Zuidoost op de oude voet voortgaat: leunend op een wankele basis, in een sfeer van permanente wrevel en achterdocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden