Plus

Opvang voor overlastgevende asielzoekers: 'Belachelijk'

De stad gaat overlastegevende asielzoekers opvangen in de voormalige jeugdgevangenis aan de Contactweg. De Spaarndammerbuurt is verdeeld over hun komst.

Josien Wolthuizen
Het gebouw waar de asielzoekers worden opgevangen, ligt pal achter de kantine van voetbalclub SDZ Beeld Jean-Pierre Jans
Het gebouw waar de asielzoekers worden opgevangen, ligt pal achter de kantine van voetbalclub SDZBeeld Jean-Pierre Jans

"Ach, wat moet ik er nog van vinden?" Karin Bak (55) is haar hondje aan het uitlaten op het Zaanhof in de Spaarndammerbuurt, op de kop af een kilometer verwijderd van de nieuwe opvangplek voor overlastgevende asielzoekers. "Het is toch al in kannen en kruiken. De gemeente heeft ons pas geïnformeerd toen het besluit al was genomen."

De gemeente stuurde bewoners van de Spaarndammerbuurt afgelopen week een brief met de mededeling dat het college van b. en w. op 27 juni een besluit heeft genomen over het openen van de Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie (EBTL) in de voormalige jeugdgevangenis Amsterbaken aan de Contactweg.

Er is plek voor maximaal vijftig asielzoekers die uit andere azc's moeten vertrekken vanwege bijvoorbeeld pesterijen, vernielingen, agressie of het overtreden van huisregels. Het gaat volgens de gemeente alleen om asielzoekers die kans maken op een verblijfsstatus. Ze kunnen er maximaal drie maanden wonen.

De asielzoekers worden niet opgesloten, maar de gemeente belooft dat er alles aan wordt gedaan ze zo veel mogelijk binnen te houden, om de overlast in de buurt te beperken. Bak gelooft daar niet in. "Natuurlijk gaan ze hier ook in de buurt rondhangen. Dat zal voor de ouderen wel angstig zijn. Mij maakt het niet echt uit. Ik ben niet zo angstig aangelegd."

Belachelijk
Dinie Kallenbach (74), ook woonachtig in de Spaarndammerbuurt, vindt het 'belachelijk' dat er om de hoek een opvang komt voor overlastgevende asielzoekers. "Je weet van tevoren dat ze overlast gaan bezorgen, want dat is ook de reden dat ze in het andere asielzoekerscentrum niet meer welkom zijn. Ik snap wel dat ze ergens heen moeten, maar waarom zo dicht bij een woonwijk?"

Wat Kallenbach nog het ergst vind is dat de opvang naast voetbalclub SDZ komt. "Wat willen ze nou? Ik vrees echt voor criminaliteit. Dat ze bijvoorbeeld de kleedkamers leegroven."

Toch klinken ook genuanceerdere geluiden in de buurt. Sandra Chan (47) ziet geen probleem in de nieuwe opvang. "Overal waar je komt in de stad kun je vervelende mensen tegenkomen. Hier in de straat woont ook iemand met psychische problemen. Zo is nu eenmaal de maatschappij. Het is echt niet zo dat ik nu mijn kind niet meer buiten zou laten spelen omdat die opvang hier in de buurt zit."

Pal naast de kantine
Verenigingsmanager Marcel Grapendaal van SDZ had liever een andere bestemming gezien voor de voormalige jeugdgevangenis, die pal naast de kantine van zijn club ligt. "Maar aan de andere kant begrijp ik ook dat die mensen ergens gehuisvest moeten worden. Dat dat hier zou zijn, was wel te verwachten. Een leegstaande, voormalige gevangenis kan mooi dienstdoen voor dit soort zaken."

Volgens Grapendaal doen de wildste geruchten de ronde over dat er verkrachters en moordenaars worden geplaatst, maar dat noemt hij onzin. "Mij is verzekerd dat het mensen zijn die onhandelbaar gedrag vertonen in een azc en daarom een bepaalde vorm van straf verdienen, maar niet opgelegd door justitie."

Of hij veel verontruste telefoontjes heeft gehad? "Ach, wat is veel? We hebben 1700 leden, ik heb er nog geen één procent van de ouders hierover gehoord."

Maandagavond organiseert de gemeente een informatieavond voor omwonenden in de kantine van SDZ.

Opvang aan de Contactweg Beeld Jet de Nies
Opvang aan de ContactwegBeeld Jet de Nies

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden