Opvang op veel Amsterdamse basisscholen afwezig

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Een flink aantal Amsterdamse basisscholen biedt leerlingen nog geen opvang voor of na schooltijd. Scholen zijn dat wel verplicht.

Uit het rapport van de Amsterdamse Rekenkamer over brede scholen blijkt dat vorig jaar alleen in Oud-West alle scholen voldeden aan de wettelijke eis dat zij voor-, tussen- en naschoolse opvang aan kunnen bieden tussen 07.30 en 18.30 uur. In de voormalige stadsdelen Zuideramstel en Slotervaart ontbraken de meeste voorzieningen.

Het Rekenkameronderzoek richtte zich op zogenoemde brede scholen, scholen die naast les ook opvang en naschoolse activiteiten aanbieden. Bij veertien van de 82 onderzochte brede scholen ontbreekt de overblijf tussen de middag, bij dertien opvang vóór school en bij twaalf scholen naschoolse opvang. Dat kan volgens de Rekenkamer ook zijn omdat de ouders daar geen behoefte aan hebben.

Uit het onderzoek blijkt dat grote onduidelijkheid bestaat over het begrip 'brede school'. ''De stadsdelen noemen 65 van hun scholen breed en de schoolbesturen 31. Van de scholen zelf noemen er ook 31 zich breed, maar dit zijn niet dezelfde als de vorige 31,'' aldus de onderzoekers. De Rekenkamer zelf noemt 82 basisscholen 'breed'. (MARIEKE MONDEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden