'Opvang in woonwijken leidt niet tot meer overlast'

De opvang van duizenden extra ex-daklozen, verslaafden, ex-criminelen en mensen met psychiatrische problemen in gewone woonwijken hoeft niet te leiden tot meer overlast. Dit zegt wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen).

Ton Damen en Hanneloes Pen
Wethouder Laurens Ivens Beeld anp
Wethouder Laurens IvensBeeld anp

"Wij zijn hier in Amsterdam op voorbereid," aldus Ivens. Woningcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en de gemeente werken volgens hem goed samen om de stroom kwetsbare groepen, onder wie statushouders, in banen te leiden. Woningcorporaties maken zich wel zorgen, maar Ivens wil ook die geruststellen. Hij rekent op een netwerk van begeleiders, instellingen, en overlastmeldpunten.

De komende drie jaar gaan duizend sociale huurwoningen extra naar deze groepen. Corporaties wijzen ruim 1500 woningen, dertig procent van de vrijkomende sociale huurwoningen, aan hen toe. Dat is twee keer zo veel als voorheen. Dit jaar komen 1850 woningen in handen van kwetsbare groepen. Het worden er nog meer, want cliënten uit de maatschappelijke opvang moeten vanaf 2018 binnen drie maanden een huis krijgen.

Risico's blijven
De toestroom vloeit mede voort uit het rijksbeleid, dat mensen in instellingen sneller zelfstandig wil laten wonen. Amsterdam bespaart hierdoor jaarlijks drie miljoen euro zorgkosten. Ivens ziet de veranderingen met vertrouwen tegemoet. "We hebben voor het eerst ook werkconferenties met alle partners gehouden."

Woningcorporaties zijn bezorgd. Corporatiekoepel Aedes waarschuwde dit najaar voor toenemende overlast. Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), zegt dat Amsterdam op papier alles goed heeft geregeld, maar dat er risico's blijven.

"We werken samen met zorginstellingen als HVO-Querido, maar nog steeds is bijvoorbeeld niet alle informatie over overlast aan elkaar gekoppeld. En er zijn grote groepen mensen in gewone buurten, denk aan ouderen, die problemen kunnen krijgen en niet begeleid worden."

Beter dan in andere steden
Hester van Buren, topvrouw van corporatie Rochdale en bestuurslid van Aedes, is evenmin gerust. "Amsterdam heeft het beter voor elkaar dan andere steden, maar veel is niet geregeld. Er komen ook mensen uit GGZ-instellingen zonder toezicht in sociale huurwoningen. We weten niet eens wie dat zijn."

Van Buren heeft haar zorgen overgebracht aan de Tweede Kamer. "Den Haag gaat uit van de Wet op zelfbeschikking. Daardoor krijgen mensen met pychische problemen het recht zelfstandig te wonen en mogen zij zorg en begeleiding weigeren. Ze kunnen met een beroep op de privacy zelf bepalen of ze medicijnen nemen of niet. Wij van Aedes vinden dit niet verantwoord, omdat bewoners die bijvoorbeeld psychotisch worden een gevaar kunnen worden voor buren."

Lees ook'de persoonlijk verhalen van drie mensen die via HVO Querido een eigen huis vonden: 'Met een eigen huis staat mijn leven weer op play'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden