'Opvang homovluchteling moet veiliger'

PvdA-Kamerlid Jetta Kleinsma nam maandag het eerste exemplaar van de brochure van Secret Garden in ontvangst. Foto GPD

AMSTERDAM - De opvang van mensen die uit hun land van herkomst zijn gevlucht vanwege hun homoseksuele geaardheid moet veiliger. Ook moet de toelatingsprocedure voor deze groep worden aangepast, bepleit de stichting Secret Garden in een brochure die maandag verschijnt in het kader van de nationale Coming Out Dag tegen homofoob geweld.

Vluchtelingen die in hun thuisland niet openlijk voor hun seksuele geaardheid uit kunnen komen, zijn door een leven vol angst en agressie bij aankomst in Nederland meestal ernstig getraumatiseerd. Ze hebben volgens de stichting daardoor vaak moeite hun verhaal volledig uit de doeken te doen bij de aanmeldingsprocedure. Het is bovendien lastig te bewijzen of iemand homo, lesbienne, biseksueel of transgender is. ''Plaatselijke autoriteiten en familie werken niet mee aan het bewijzen van iets dat in veel probleemlanden officieel niet eens bestaat'', aldus Secret Garden, die zich inzet voor de belangen van moslimhomo's.

De stichting wil de politici in Den Haag graag adviseren over hoe de procedure kan worden verbeterd. Zo zou ze graag zien dat een tolk niet uit dezelfde streek of hetzelfde land komt. Ook vindt ze dat mensen die aangeven dat ze zijn gevlucht vanwege hun seksuele geaardheid, op wettelijke gronden het voordeel van de twijfel moeten krijgen totdat er een manier is gevonden om te onderzoeken of iemand daadwerkelijk homoseksueel is. Dat laatste zou volgens Secret Garden bijvoorbeeld kunnen aan de hand van een gesprek met een psycholoog die in dit onderwerp is gespecialiseerd.

Daarnaast moet er een einde komen aan de agressie en discriminatie in asielzoekerscentra, meent de stichting. De vluchtelingen komen hier weer in contact met mensen uit hun land van herkomst, waardoor de bejegeningen veelal opnieuw beginnen. ''Het kan en mag niet zo zijn dat dit in Nederland gebeurt.''

Secret Garden wil verder dat er voorlichting komt voor deze groep vluchtelingen, om ze te steunen bij hun coming out.

In de brochure vertellen elf mensen die zijn gevlucht vanwege hun geaardheid hun verhaal. PvdA-Kamerlid Jetta Kleinsma nam het eerste exemplaar in ontvangst. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden