'Opvang afgewezen asielzoekers geregeld via rechter'

Het zit er dik in dat de opvang van afgewezen asielzoekers via de rechter alsnog geregeld wordt, zegt advocaat Pim Fischer, want Europa laat Nederland weinig keus.

null Beeld anp
Beeld anp

De ogen van sympathisanten van de groep veelal uitgeprocedeerde asielzoekers uit het voormalige Vluchtkantoor zijn gevestigd op advocaat Pim Fischer. Zij zijn ervan overtuigd dat hij kan zorgen voor een permanente oplossing: het bij de staat afdwingen van basale hulp aan alle zogenoemde ongedocumenteerden op straat. Fischer is met zijn advocatenkantoor in Haarlem gespecialiseerd in het verlenen van juridische bijstand aan deze categorie.

Dit jaar heeft hij de Conference of European Churches bijgestaan toen die een klacht indiende tegen de Nederlandse staat bij het Europees Comité voor Sociale Rechten. Dat EU-instituut vindt dat staten ongedocumenteerden moeten voorzien van een dak, voedsel en kleding en Fischer voert nu diverse zaken waarin hij refereert aan dit advies.

Hij probeert rechters door het hele land ervan te overtuigen dat advies als uitgangspunt te nemen in hun uitspraken. Als hij genoeg rechters meekrijgt, ontstaat jurisprudentie en heeft hij armslag om ook de hoogste rechter, in dit geval de Centrale Raad van Beroep, te overtuigen en zo de staat te dwingen het advies te volgen.

Vorig jaar september had hij succes met een vergelijkbare zaak van Defence for Children. Ongedocumenteerde kinderen worden nu met hun ouders opgevangen als zij op straat komen te staan.

Lees het hele verhaal vandaag (2-1) in Het Parool.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden