Opvang 24/7 Kids stuurde groepen urenlang de straat op

Appjes, foto's en verklaringen van leidsters tonen hoe het kinderdagverblijf 24/7 Kids in Amsterdam-West 'op slinkse wijze' ouders en de GGD-inspectie om de tuin wist te leiden.

Kinderen sliepen buiten op bankjes en in kinderwagensBeeld .

In de crèche werden veel meer kinderen opgevangen dan was toegestaan. Om dat te verhullen gingen leidsters met de boventallige kinderen de straat op. Deze kinderen kregen soms weinig eten en sliepen, zo getuigen de foto's, buiten op bankjes en in kinderwagens.

Het ging de eigenaar om geld, stelt advocaat Richard Korver in de aangifte namens een tiental ouders. Het Parool beschikt over de 31 pagina's tellende aangifte van Korver, plus een groot aantal appjes en foto's over het reilen en zeilen bij 24/7 Kids in 2014/2015.

Misstanden
De kleine crèche aan het Columbus­plein werd in 2015 wegens ernstige misstanden door de GGD gesloten. Het in 2010 opgerichte kinderdagverblijf had een vergunning voor de opvang van maximaal twaalf kinderen. De GGD stelde vast dat er op een dag 24 kinderen waren en dat beroepskrachten met 12 kinderen op pad gingen.

Vorige week werd bekend dat het OM directeur Laura T. en haar rechterhand P. gaat vervolgen. Een van die appjes: 'Kan ik terugkomen want het heeft 2 x best hard geregend. Kinderen zijn ook helemaal nat,' appt crèche-medewerker E. die erop uit was gestuurd om met de boventallige kinderen een groot deel van de dag op straat door te brengen.

Dergelijke appjes moesten voorkomen dat ouders en toezichthouder GGD ontdekten wat zeker een jaar lang praktijk was bij de crèche 24/7 Kids in Amsterdam-West: de opvang van veel te veel kinderen. Met de boventallige kinderen werd - in weer en wind - rondgesjouwd. Ze huilden soms van de kou.

Honger
Ze werden 'weggesluisd naar het Westerpark, de kinderboerderij, openbare bibliotheek en speelotheek'. Vaak waren de kinderen die de straat op moesten te jong om te praten. Slapen deden ze noodgedwongen in bolderkarren, bakfietsen of kinderwagens. Kinderen hadden 's avonds bij thuiskomst vaak veel honger.

Als de boventallige kinderen niet buiten de deur waren, werden ze 'in het geheim verborgen' in het hobbyhok van het buurthuis, in hetzelfde gebouwtje als waar 24/7 Kids zat. Laura T. en haar rechterhand P. hadden een dubbele administratie om de GGD om de tuin te leiden, 'met als voornaamste doel geld te verdienen', stelt Korver in de aangifte.

De ene agenda diende voor de GGD en bevatte de namen van hooguit twaalf kinderen. De andere bevatte de daadwerkelijke administratie waarin stond welke boventallige kinderen die dag naar buiten moesten.

Ook werkte het kinderdagverblijf met twee whatsappgroepen: één voor onschuldige zaken als verjaardagen en de ander voor het ongemerkt naar buiten en binnen brengen van de kinderen of alarm te slaan als de GGD langskwam. Leidsters waarschuwden elkaar nog niet te komen, omdat een bepaalde ouder nog aanwezig was: 'J. is net binne. Jullie moete ff weh blijven.'

Spijt
Laura T. wil niet zelf reageren op vragen van deze krant. Haar advocaat Marnix van der Werf zegt namens haar dat ze spijt heeft van de gebeurtenissen. "Zonder meer. Het buurthuis waarmee ze het gebouw deelde, had toegezegd dat ze kon uitbreiden met de crèche. Daarop is ze gaan anticiperen door meer kinderen aan te nemen. De uitbreiding bleef echter uit en toen is het haar boven het hoofd gegroeid."

T. 'snapt de aanklacht van het OM' voor oplichting en valsheid in geschrifte, aldus Van der Werf. Volgens hem is er geen sprake geweest van kindermishandeling en heeft ze geen kinderen in gevaar gebracht. Ook ontkent ze dat het haar te doen was om geld, zoals in de aangifte namens de ouders wordt gesteld.

Lees verder: Opvang 24/7 Kids stuurde groepen urenlang de straat op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden