Update

Optreden jihadexpert Brainwash Festival afgelast om veiligheidsredenen

Jihadexpert Montasser Alde'emeh heeft zijn optreden van zaterdagavond op het Brainwash Festival in de Brakke Grond om veiligheidsredenen afgezegd.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat laat hij zaterdagmiddag weten via sociale media. Alde'emeh zou spreken over polarisatie en hoe deze tegen te gaan.

Wat de precieze reden van de afzegging is, is nog onbekend. "We hebben van de uitgeverij vernomen dat Montasser Alde'emeh uit veiligheidsoverwegingen niet kan komen," bevestigt Ted Tettero, directeur van het Brainwash Festival. "Wat daar precies aan ten grondslag ligt, weten wij ook niet."

Eerder liet het Belgische actualiteitentijdschrift Knack weten dat de jihadexpert wordt gezocht door islamitische Staat. Dat zou zijn gebleken uit berichten die Alde'emeh via Whatsapp ontving van een Syrisch telefoonnummer dat gelinkt was aan Belgische jihadi's. Of dit ook de reden is voor het annuleren van het optreden is onduidelijk.

'Spannende spreker'
Tettero: "Volkomen begrijpelijk, maar ook erg jammer. Het is een ontzettend spannende spreker die heel goed bij ons festival past omdat hij bepaalde dingen durft te zeggen en vooruitstrevend is in zijn denken."

Er zal geen vervanging voor het optreden van Alde'emeh zijn. "Er lopen vijftien programma's tegelijkertijd. Deze zal helaas afvallen, maar gelukkig is ons festival groot genoeg om dit op te vangen," aldus Tettero.

Gemeente Amsterdam laat weten dat noch de organisatie van het festival noch de gemeente of de politie betrokken is geweest bij het besluit om het optreden af te zeggen. "Dit is een beslissing geweest die door het management van de spreker tijdens het festival aan de organisatie is medegedeeld. In Amsterdam is de vrijheid van meningsuiting bijkans heilig. Dit heeft de stad altijd laten zien, ook als het lastig is zoals bij het optreden van Kurt Westergaard in De Balie," aldus een woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

De gemeente laat weten het besluit te respecteren, maar zegt zich ook in dit geval met de organisatie van het festival en de politie graag tot het uiterste hebben willen inspannen om het optreden door te kunnen laten gaan zoals gepland.

Filosofisch festival
Brainwash Festival is een filosofisch festival waar denkers uit binnen- en buitenland hun licht werpen op maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken van deze tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden