Optimisme rond overleg atoomprogramma Iran

De onderhandelingen over het omstreden kernprogramma van Iran gaan donderdag verder. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd. De betrokken partijen zijn optimistisch over de onderhandelingen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) spreekt met de Iraanse delegatie in Lausanne, tijdens het overleg over het atoomprogramma van Iran. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (links) spreekt met de Iraanse delegatie in Lausanne, tijdens het overleg over het atoomprogramma van Iran.Beeld afp

Iran en zes wereldmachten (de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en China) hopen voor het eind van deze maand tot een akkoord te komen over het kernprogramma. Een definitief akkoord zou eind juni moeten worden getekend.

Een dergelijk definitief akkoord is zeker mogelijk, zei de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag. In de onderhandelingen over het atoomprogramma is vooruitgang geboekt, volgens hem.

Rouhani toont zich optimistisch over de gesprekken. De vooruitgang die in de laatste ronde van overleg is geboekt kan volgens hem de basis vormen voor een definitief akkoord. Grote verschillen van inzicht zijn er nog steeds, waarschuwde hij, maar volgens hem is overal een oplossing voor.

De Iraanse president Hassan Rouhani. Beeld afp
De Iraanse president Hassan Rouhani.Beeld afp

'Aanzienlijke vooruitgang'

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was te spreken over de geboekte 'aanzienlijke vooruitgang' in Lausanne.

Net als Rouhani benadrukte hij wel dat ondanks de progressie er wel nog belangrijke verschillen van inzicht zijn die overbrugd moeten worden.

Kerry zei verder dat de Verenigde Staten zich niet door de deadline van eind maart zullen laten opjagen en dat er eerst fundamentele beslissingen zullen moeten worden genomen. Wel is het moment daar dat er een diplomatieke oplossing voor het conflict kan komen, aldus de minister.

John Kerry. Beeld epa
John Kerry.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden