Optimisme overheerst over akkoord einde shutdown VS

Er lijkt een akkoord in zicht tussen Republikeinen en Democraten over het einde van de shutdown. Harry Reid, leider van de Demoraten in de Senaat, en Mitch McConnell, zijn Republikeinse collega, lieten samen positieve geluiden horen dat de komende dagen de impasse kan worden doorbroken.

President Barack Obama hielp vandaag met vrijwilligerswerk in Washington. Beeld ap
President Barack Obama hielp vandaag met vrijwilligerswerk in Washington.Beeld ap

Met de afspraken waarover onderhandeld wordt zou de overheid weer gaan draaien en zou het schuldenplafond wat verhoogd worden, zodat de overheid kan blijven uitgeven.

'We komen nader tot elkaar', liet Reid weten nadat hij met McConnell had gesproken, eerder vandaag.

De Republikeinen en de Democraten waren het vandaag nog altijd op twee belangrijke punten echter oneens. Zo is er geen overeenstemming over de duur van een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond dat donderdag wordt bereikt. Ook zijn de partijen het niet eens over de voorwaarden voor het ongedaan maken van de 'shutdown' van de overheid.

Bijeen om negen uur
Vanavond om negen uur Nederlandse tijd zouden president Barack Obama en vice-president Joe Biden spreken met de leiders van het Congres om een doorbraak te forceren. De Senaatsleiders Reid en McConnell zijn daar bij aanwezig, net als de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden John Boehner en zijn Democratische tegenhangster Nancy Pelosi.

De afspraak is nu uitgesteld om de Senaatsleiders meer tijd te gunnen voor 'de belangrijke progressie' die ze nu maken. Het uitstel moet volgens het Witte Huis worden gezien als een positief teken. De leiders in de Senaat boeken vooruitgang om te komen tot afspraken waarmee de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden bepaalde wetgeving niet langer blokkeert. Die heeft de Amerikaanse federale overheid nodig om normaal te functioneren en om ook na 17 oktober alle financiële verplichtingen na te kunnen komen.

Het Witte Huis vermeldde niet wanneer het overleg dan wel begint. De Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat zouden volgens ABC-news aan een voorstel werken waarmee de impasse tot begin volgend jaar van de baan zou zijn. De federale overheid zou voorlopig tot 15 januari alle benodigde middelen krijgen. En de verhoging van het wettelijke vastgesteld maximumbedrag dat de regering mag lenen, het schuldenplafond, wordt opgeschroefd tot 15 februari.

Beide kwesties zijn eigenlijk formaliteiten, maar worden bij politieke strijd wapens in de hand van partijen. Het schuldenplafond is bijvoorbeeld al 42 keer verhoogd sinds 1980 en soms ging dat met grote politieke spanningen gepaard. Obama mist een meerderheid in het door Republikeinen gedomineerde Huis. Daar moet een eventueel voorstel uit de Senaat ook nog naartoe.

Een woordvoerder van Obama benadrukte eerder vandaag nogmaals dat de president niet zal instemmen met enige aanpassing van de zorgwet. Hij wil dat het schuldenplafond wordt verhoogd en de shutdown wordt beëindigd, maar daar tegenover mag geen enkele aanpassing staan van de wetten die al door het Congres zijn aangenomen.

Senator Lamar Alexander praat met Mitch McConnell Beeld ap
Senator Lamar Alexander praat met Mitch McConnellBeeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Harry Reid vandaag na zijn gesprek met McConnell Beeld epa
Harry Reid vandaag na zijn gesprek met McConnellBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden