Optimisme over Tweede Maasvlakte

ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf van de stad zien geen hobbels meer op de weg naar de aanleg van de Tweede Maasvlakte.''Niets kan meer misgaan'', zei woensdag gemeentelijk projectdirecteur Guus van de Hoef.

De zogenoemde milieueffectrapportage (MER), de meest uitputtende in de Nederlandse geschiedenis, is eind februari afgerond. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week ingestemd met de resultaten en heeft de 6000 pagina's tellende stukken vrijgegeven. Het traject van inzage, protesten, bestemmingsplannen en vergunningen is momenteel aangebroken.

De partijen houden rekening met juridische procedures van milieuorganisaties, maar zij zien deze vol vertrouwen tegemoet. ''Ik maak me geen zorgen dat wij op inhoud risico's lopen'', zei directeur projectorganisatie Maasvlakte-2 Ronald Paul.

In de MER zijn alle 'worst case' scenario's onder de loep genomen. Alle effecten op het milieu en voor de natuur zijn uitvoerig bekeken. Onderzoekers hebben de gevolgen voor de Waddenzee, voor de flora en fauna en de invloed van het onderwatergeluid van baggerschepen op bruinvissen en kabeljauw onderzocht.

Natuurgebied

De partijen willen niet opnieuw hun vingers branden. In januari 2005 hield de Raad van State de plannen voor de uitbreiding van de haven tegen, omdat onvoldoende rekening was gehouden met de gevolgen voor de natuur.

De rapportage concludeert nu dat de Maasvlakte geen negatieve effecten heeft op de kust, de lucht, het geluid en de kwaliteit van het water. De zandwinning zal verantwoord gebeuren. Natuureffecten worden royaal gecompenseerd, schrijven de opstellers. Zo laat het Havenbedrijf (HbR) 750 hectare natuurgebied aanleggen.

De rapportage bestaat uit twee delen. Het ene gaat in op de gevolgen van de aanleg van het havengebied en het andere op die van het uiteindelijke resultaat. In de laatste geeft het HbR ook aan dat dit het havengebied het liefst wil onderverdelen in een groot deel voor containeroverslag (620 hectare), een kleiner deel (220 hectare) voor chemische bedrijven en de rest van de 1000 hectare voor distributieondernemingen.

De gemeente Rotterdam heeft woensdag een website (www.rotterdam.nl/pmr) geopend waarop alle stukken zijn te lezen. Daarop maakt ze de lezer ook wegwijs door alle procedures. Volgens de planning moet halverwege 2008 met de aanleg van het industriegebied in de Noordzee worden begonnen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden