Update

Optimisme over akkoord begroting VS

De voorstellen die de Amerikaanse president Obama maandag heeft gedaan om nog voor het eind van het jaar met de Republikeinse partij een akkoord over de federale begroting te kunnen bereiken, zijn door de Republikeinse onderhandelaar John Boehner welwillend ontvangen. Een van de belangrijkste elementen is een belastingverhoging voor mensen met een jaarinkomen boven de 400.000 dollar.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Obama zou bovendien ook aanzienlijk willen bezuinigen op de kosten in de gezondheidszorg en 200 miljard dollar extra willen toevoegen aan de overheidsbesparingen die zijn opgenomen in het tienjarenplan waarover Republikeinen en Democraten sinds 2011 twisten.

'Stap in de goede richting'
Een woordvoerder van Boehner heeft laten weten dat Obama's aanbod 'niet kan worden beschouwd als evenwichtig', maar wel 'een stap in de goede richting' vormt. Boehner, tevens voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zal de plannen dinsdag voorleggen aan zijn partijgenoten in het Huis. Volgens The New York Times zijn zowel Democraten als Republikeinen optimistisch gestemd over een akkoord, dat voor het eind van het jaar gesloten zou moeten worden.

Obama en Boehner proberen sinds de presidentsverkiezingen in november een compromis te bereiken over de begroting. Lukt dat niet, dan treden per 1 januari een aantal zwaarwegende bezuinigings- en belastingmaatregelen in werking, de zogeheten 'fiscal cliff'.

Belastingverhoging
Boehner liet afgelopen vrijdag weten dat zijn partij eventueel bereid zou zijn belastingverhoging te accepteren voor Amerikanen die meer dan 1 miljoen dollar netto per jaar verdienen. Obama wilde aanvankelijk de belasting verhogen voor mensen met een jaarinkomen van meer dan 200.000 dollar, maar lijkt nu in te zien dat dat onhaalbaar is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden