Optimisme op Wall Street

NEW YORK - De beleggers op Wall Street zijn de nieuwe handelsweek positief begonnen. Een grote overname in de oliesector, gunstige berichten vanuit Dubai en bankgigant Citigroup, dat miljarden staatssteun gaat aflossen, zorgden van meet af aan voor een positieve stemming.

Met nog een half uur handel voor de boeg stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent in de plus op 10.505 punten. De breed samengestelde S&P 500-index kreeg er 0,7 procent bij en stond op 1114 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq klom 0,9 procent tot 2209 punten.

Oliereus ExxonMobil kondigde voor de opening van de beurs de overname aan van XTO Energy, een van de grootste aardgasproducenten in de Verenigde Staten. Daarmee is een bedrag gemoeid van 41 miljard dollar (28 miljard euro). Het nieuws voedde het optimisme onder beleggers dat de overname- en fusieactiviteiten weer toenemen. Beleggers met aandelen ExxonMobil waren echter niet blij. Het fonds moest 4,6 procent inleveren. XTO daarentegen schoot bijna 15 procent omhoog.

Opsteker

De financiële sector kreeg een opsteker van de mededeling van Citigroup dat het 20 miljard dollar verkregen overheidssteun gaat afbetalen. De bank wil 17 miljard dollar ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen. De Amerikaanse overheid zal daarnaast aandelen Citigroup ter waarde van 5 miljard dollar aanbieden op de markt. Door de maatregel moet de winst wel over een veel groter aantal aandelen verdeeld worden en dat leverde Citigroup een koersverlies op van meer dan 7 procent.

Andere 'financials' zoals AIG, American Express en JP Morgan waren wel populair met koerswinsten variërend van 1,6 tot 2,4 procent. Visa werd 3,3 procent duurder. Vrijdagavond werd bekend dat dit aandeel wordt opgenomen in de S&P 500.

Koerssprong

Sun Microsystems maakte een koerssprong van ruim 11 procent. Die werd veroorzaakt door een bericht dat de Europese mededingingsautoriteit waarschijnlijk goedkeuring zal verlenen aan de overname van het technologieconcern door softwarebedrijf Oracle. Het aandeel van laatstgenoemde werd 2 procent meer waard.

Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten kwam maandagochtend het nieuws dat Abu Dhabi het in financiële nood verkerende Dubai 10 miljard dollar verstrekt. Europese beurzen reageerden al opgelucht op het bericht en ook op Wall Street nam dit veel onrust onder beleggers weg.

De olieprijs daalde maandag voor de negende handelsdag op rij tot beneden de 70 dollar per vat. Tegen het einde van de handel kostte een vat ruwe Amerikaanse olie 69,61 dollar, 0,4 procent minder dan vrijdag. Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4655 dollar tegen 1,4640 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden