Optimisme op Europese beurzen

AMSTERDAM - De hoop op Europese steun voor de financiële problemen van Griekenland zorgde woensdag voor een positieve stemming op de Europese beurzen. De belangrijkste graadmeters gingen over een breed front omhoog. Koersverlies van staalconcern ArcelorMittal hield de winst van de AEX-index echter beperkt.

Met iets minder dan twee uur handel te gaan stond de Amsterdamse hoofdindex 0,1 procent lager op 316,85 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen ging 0,7 procent omhoog tot 507,63 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de beurzen 0,6 tot 0,9 procent omhoog.

Beleggers putten hoop uit de geruchten dat de regeringen in de eurozone in principe hebben besloten Griekenland te steunen. Woensdagmiddag ontkende een Duitse regeringsfunctionaris echter dat er al een besluit over steun aan Griekenland is genomen. Hij voegde eraan toe dat zo'n beslissing er evenmin aan zit te komen.

Ontkenning

Op Wall Street zorgde die ontkenning voor een licht lagere opening van de beurzen, die dinsdag dankzij de dezelfde geruchten nog forse winsten boekten. In Europa bleven de winsten echter grotendeels intact.

Financiële fondsen trokken overal de kar. In Duitsland voerden Deutsche Bank en Commerzbank de DAX-index aan met een koerswinst van 2 tot 3 procent. In Londen werden Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds ongeveer 3 procent meer waard, in Parijs noteerden Société Générale en Credit Agricole 4 procent hoger.

Boventoon

In de AEX voerden ING en Aegon de boventoon met een koerswinst van bijna 3 procent. Een vergelijkbare winst was er voor luchtvaartcombinatie Air France-KLM, dat na het sluiten van de beurs de meest recente kwartaalcijfers presenteert.

De Amsterdamse hoofdindex werd echter omlaag getrokken door ArcelorMittal. Het staalconcern leverde ruim 5 procent in nadat het teleurstellende verwachtingen voor de eerste maanden van dit jaar had uitgesproken. Het concern kampt met dure grondstoffen die het niet kan compenseren door de prijzen van staalproducten te verhogen.

Cijfers

Verschillende grote Europese bedrijven kwamen woensdagochtend met cijfers. Autobouwer PSA Peugeot Citroën zag het nettoverlies afgelopen jaar oplopen tot meer dan 1 miljard euro en werd op de beurs in Parijs bijna 4 procent minder waard. Farmaceut Sanofi-Aventis meldde meer winst en omzet over het vierde kwartaal dan een jaar eerder. Het concern kreeg er op dezelfde beurs echter slechts 0,1 procent bij.

Mijnbouwer BHP Billiton boekte in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2009/2010 minder winst dan een jaar eerder. Met 7 procent was de winstval echter minder groot dan analisten hadden verwacht. Beleggers reageerden lauw en zetten het aandeel 0,5 procent lager.

De euro was woensdagmiddag 1,3740 dollar waard. Aan het slot van de Europese beurshandel op dinsdag deed de Europese munt nog 1,3800 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden