Update

Optie op 34 miljoen griepvaccins

Verslaggever Rutger Castricum van website Geenstijl.nl doet woensdag, voorzien van een mondkapje, in de aankomsthal van Schiphol verslag over de varkensgriep. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
Verslaggever Rutger Castricum van website Geenstijl.nl doet woensdag, voorzien van een mondkapje, in de aankomsthal van Schiphol verslag over de varkensgriep. Foto ANP/Evert Elzinga

LUXEMBURG - De EU-landen gaan samen optreden bij het aankopen van vaccins tegen het Mexicaanse griepvirus. Zo hopen zij volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) te voorkomen dat zij door de farmaceutische industrie tegen elkaar worden uitgespeeld en te veel moeten betalen.

Klink zei dat gisteren na crisisoverleg met zijn EU-collega's in Luxemburg. Hij zei dat Nederland bij de farmaceutische industrie een optie heeft genomen op 34 miljoen vaccins. Als de griep - die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nu officieel Influenza A wordt genoemd - in Nederland toeslaat, moet iedere Nederlander twee doses van het vaccin kunnen krijgen.

De EU-ministers stelden goed voorbereid te zijn op de uitbraak van een pandemie, een wereldwijde epidemie. ''De pandemieplannen kunnen uit de kast. We zijn er klaar voor. Er is geen reden voor paniek,'' zei Klink. Nederland heeft over 4,5 miljoen antivirale medicijnen klaar liggen, die aan zieken kunnen worden toegediend. Volgens Klink zijn duizend daarvan al naar apothekers in het land gebracht, zodat zij snel beschikbaar zijn.

De EU-ministers zien niets in een reisverbod naar Mexico, zoals Frankrijk had gevraagd. Dat is volgens de ministers echter niet uitvoerbaar. ''Het heeft alleen zin als negentig procent van alle vliegverkeer wordt stilgelegd, en dat is niet reëel,'' zei Klink. ''Het zou afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van onze aanpak.''

29 Besmettingen
Het aantal besmettingen in Europa liep gisteren op tot 29, waarvan dertien in Spanje, acht in Groot-Brittannië, drie in Duitsland en één in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en Zwitserland.

In de rest van de wereld waren gisteravond bijna tweehonderd zekere gevallen gemeld en zijn er zo'n zeshonderd 'verdachte' gevallen. Volgens het ECDC tonen de Europese gevallen allemaal 'milde' verschijnselen.

De WHO kan nog niet zeggen wanneer zij de alarmfase opschaalt naar het hoogste niveau zes, wanneer formeel sprake is van een pandemie. Volgens deskundigen wil zo'n opschaling overigens niet zeggen dat de situatie overal even erg zal zijn. Het kan best zijn dat Nederland er weinig van merkt.

Als schaal 6 van kracht wordt, gaan de autoriteiten antivirale middelen vrijgeven. Vele van die medicijnen liggen al jaren opgeslagen en naderen hun houdbaarheidsdatum. Volgens Klink willen de EU-ministers die datum verlengen, omdat gebleken is dat de medicijnen langer houdbaar zijn dan de oorspronkelijke vijf jaar.

De WHO doet een beroep op de farmaceutische industrie om de productie van antivirale medicijnen en vaccins tegen de Mexicaanse griep niet ten koste te laten gaan van de productie van medicijnen tegen de gewone griep, die jaarlijks wereldwijd 500.000 levens kost. Klink wil ook dat de WHO zorgt dat ook arme landen aan genoeg antivirale medicijnen en eventueel vaccins kunnen komen. (HANS DE BRUIJN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden