Update

Opstelten: 'terughacken' bij cybercrimineel

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil dat de politie veel meer bevoegdheden krijgt om hackers en cybercriminelen aan te pakken. Hij vindt dat agenten mogen gaan inbreken op servers die worden gebruikt voor cyberaanvallen, ook als die in het buitenland staan.

Minister Opstelten. Beeld anp
Minister Opstelten.Beeld anp

Dat staat in een wetsvoorstel van Opstelten. De agenten mogen inbreken als ze niet zeker weten waar de server staat. Is die locatie wel bekend, dan moet er worden samengewerkt met de betrokken autoriteiten.

De minister hoopt met de wet sneller een einde te kunnen maken aan aanvallen via internet. De afgelopen tijd werden veel grote instellingen - zoals banken - geplaagd door DDoS-aanvallen.

Op afstand
Politie en justitie mogen daarnaast op afstand onderzoek gaan doen in computers van criminelen. Daarbij mogen ze gegevens overnemen of ontoegankelijk maken. Tevens mag de politie communicatie via de computer aftappen of observeren. De rechter moet deze acties wel vooraf toetsen, schrijft Opstelten.

De politie zou bijvoorbeeld ook Skypegesprekken van verdachten kunnen gaan afluisteren. Dat is voor agenten nu lastig, omdat de gegevens zijn versleuteld. Voortaan mag de politie stiekem software op een computer zetten, die ervoor zorgt dat de agenten geen last hebben van de zogeheten decryptie.

Opstelten wil ook rechters meer ruimte geven om cybercriminelen te straffen, bijvoorbeeld als mensen hun met een wachtwoord versleutelde computer niet volledig vrijgeven als de officier van justitie dat beveelt. Wie een zogeheten decryptiebevel negeert, kan maximaal 3 jaar cel krijgen.

Bits of Freedom
De maatregelen die minister Ivo Opstelten wil invoeren zijn niet alleen overbodig, maar zorgen ook voor nieuwe veiligheidsrisico's bij Nederlandse internetgebruikers. Dat zegt Bits of Freedom.

Volgens de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid benutten agenten de mogelijkheden die ze nu al hebben onvoldoende en zou er veel mis zijn met de speciale software die de politie gebruikt. Zo kan de politie honderden servers in Nederland waarvandaan cyberaanvallen worden uitgevoerd al makkelijk blokkeren.

Maar volgens de organisatie gebeurt niet vaak genoeg. 'We zien dat de politie hier nog te weinig kennis over heeft', zegt een woordvoerster.

Verder is de software die de politie gebruikt om op computers, mobiele telefoons en tablets in te breken volgens een woordvoerster onveilig. De software laat namelijk gaten in de systemen van burgers achter. Cybercriminelen kunnen van die gaten juist weer makkelijk misbruik maken. Hierdoor worden Nederlanders volgens de zegsvrouw juist meer kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden