Update

Opstelten positief over bordeelplan Amsterdam

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is niet negatief over een initiatief van Amsterdam om sekswerkers te helpen hun eigen bordeel op te zetten en te runnen. Volgens hem wordt de gemeente niet zelf de exploitant van het seksbedrijf en bestaat er geen juridisch bezwaar tegen de beoogde opzet.

De Wallen in Amsterdam Beeld Marc Driessen
De Wallen in AmsterdamBeeld Marc Driessen

Opstelten zei dat dinsdag in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de SGP, die het niet eens is met deze vergaande betrokkenheid van de gemeente Amsterdam met de prostitutie. Het gemeentebestuur wil dat een bonafide partij vijf panden op de Wallen huurt waar de prostituees hun werk kunnen doen. Die panden zijn nu nog in het bezit van NV Stadsgoed, een dochter van een corporatie.

De minister denkt dat het plan past in de aanpak van uitbuiting en van mensenhandel in de sekssector. Ook als het de gemeente onverhoopt niet zou lukken om een goede verhuurder te vinden en zelf eigenaar zou worden van de panden om aan prostituees te verhuren, zou dat volgens Opstelten niet op juridisch bezwaar stuiten. Maar hij wil eerst een onderzoek van de gemeente afwachten. Daarna moet ook de gemeenteraad er nog een besluit over nemen.

De SGP vreest ook dat de betrokkenheid van de gemeente haaks staat op de toezichthoudende rol die de gemeente nu heeft op de prostitutiesector. Maar de minister zei dat het toezicht gegarandeerd blijft.

PvdA en D66 prijzen het Amsterdamse initiatief en hopen dat het een voorbeeld is voor andere gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden