Opstelten: kantonrechters blijven door hele land

Burgers kunnen in het hele land nog naar de kantonrechter stappen. Met een nieuwe indeling van rechtbanken hoefde niet meer op elke zittingsplaats een kantonrechter te zijn, maar minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) beloofde vandaag daar toch aan vast te houden.

ANP/Redactie
Minister Ivo Opstelten. Beeld ANP
Minister Ivo Opstelten.Beeld ANP

De Tweede Kamer hecht eraan dat burgers voor geschillen over onder meer ontslag en huur een kantonrechter in de buurt hebben. Opstelten zei het aan de Kamer over te laten om dit ook in de wet vast te leggen.

De Tweede Kamer overlegde maandag met Opstelten over vermindering van het aantal rechtbanken en gerechtshoven. Er blijven vier hoven over en tien rechtbanken, die 32 zittingsplaatsen krijgen.

In de Kamer leven zorgen over Oost-Nederland, dat een rechtbank voor het hele gebied krijgt. De regio klaagt dat dit te weinig is. De ChristenUnie stelt met steun van de SP zelfs voor dit gebied op te splitsen, maar volgens Opstelten zou een arrondissement Overijssel te klein zijn. Hier zullen te weinig zaken te behandelen zijn en te weinig mensen werken.

Hij wees er nog op dat zijn voorganger Ernst Hirsch Ballin op verzoek van de Kamer twee arrondissementen in het oosten van het land heeft samengevoegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden