Update

Opstelten: Donner was de beste kandidaat van de 39 sollicitanten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie spreekt tegen dat vooraf was afgesproken dat zijn collega Piet Hein Donner de nieuwe vicepresident van de Raad van State zou worden.

Ivo Opstelten. Beeld ANP
Ivo Opstelten.Beeld ANP

Na afloop van de ministerraad zei Opstelten, die namens het kabinet de sollicitatieprocedure leidde, dat Donner als beste naar voren is gekomen uit een groep van 39 sollicitanten. 'Ik heb naar eer en geweten een keuze gemaakt. Donner is de beste die in ons land beschikbaar is', aldus Opstelten. Hij kenschetste Donner als 'eminent jurist met geweldige bestuurlijke kwaliteiten'.

Opstelten benadrukte dat het een transparante en zorgvuldige procedure is geweest, waarbij iedereen kon solliciteren. Onduidelijk is met hoeveel sollicitanten een gesprek is gevoerd.

Rinnooy Kan
De enige bekende naam van wie duidelijk is geworden dat hij heeft gesolliciteerd is Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad.

De procedure om tot een opvolger te komen van de huidige vicevoorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink loopt al maanden. Voor de zomer al viel de naam van Donner regelmatig. Tot bleek dat een openbare vacature een wettelijke vereiste was. Die kwam pas in de herst. Toen ook werd de ministeriële verantwoordelijkheid voor het proces weggehaald bij Donner en bij Opstelten neergelegd. De oppositie zag daarin een vorm van achterkamertjespolitiek, iets wat door Opstelten nu dus met klem wordt ontkend.

Gepokt en gemazeld
Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) zei ook dat de procedure niet is voorgekookt en 'volstrekt zorgvuldig' is uitgevoerd. 'Er was geen enkele afspraak vooraf.' Volgens Verhagen is Donner 'gepokt en gemazeld' en heeft hij een 'uitstekende staat van dienst'.

Veel bagage
Het kabinet is bij de benoeming 'niet over een nacht ijs gegaan'. Het was een zorgvuldige afweging waarbij minister Ivo Opstelten meerdere gesprekken heeft gevoerd en consultaties heeft gedaan. Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag in een toelichting op de benoeming van Piet Hein Donner. Hij noemde Donner iemand met veel kennis, ervaring en bagage op bestuurlijk en juridisch terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden