Opstelten: Beboete Lowlandsgangers wisten niets van strafblad

Lowlandsgangers die zijn beboet wegens drugsbezit, is niet verteld dat het accepteren van die boete zou resulteren in een strafblad. Dat geeft minister Ivo Opstelten toe in antwoord op Kamervragen over het strenge drugsbeleid op het festival in Biddinghuizen.

Roelf-Jan Duin en Josien Wolthuizen
Lowlandsbezoekers Beeld Archiefbeeld/ANP
LowlandsbezoekersBeeld Archiefbeeld/ANP

Voor bezoekers die met een kleine hoeveelheid drugs werden gepakt had de politie en het Openbaar Ministerie afgelopen zomer een zogenoemde 'wasstraat' ingericht op Lowlands. Daar kregen festivalgangers die met een paar pillen op zak tegen de lamp lopen de keuze voorgelegd: het direct betalen van een boete, waarna ze terug naar het festival mogen, of op een later moment voorkomen. Veel verdachten betaalden de boete om er zo snel mogelijk vanaf te zijn.

Wat maar weinig betrapte festivalgangers weten, is dat zij hierdoor wel een strafblad krijgen, wat problemen kan opleveren bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag. Dit addertje onder het gras wordt ze ook niet verteld, meldt Opstelten nu. Wel vraagt het OM altijd 'of de verdachte nog vragen heeft'.

D66-Kamerlid Magda Berndsen vindt het onacceptabel dat de consequenties van de boete niet duidelijk worden gemaakt. Als de boete eenmaal betaald is, kan namelijk niet meer in beroep worden gegaan. Ze betwijfelt bovendien of festivalgangers die onder invloed van drank of drugs zijn, wel een goede afweging kunnen maken.

Minister Opstelten erkent dat verdachten die iets gebruikt hebben 'de risico's en de kansen van de situatie moeilijker kunnen inschatten'. 'Daarnaast is niet uit te sluiten dat festivalgangers sneller geneigd zijn om in te stemmen met een boete om niet het risico te lopen deelname aan het festival te missen,' voegt hij daaraan toe.

Advocaat
In augustus pleitten strafrechtadvocaten Jurriaan de Vries en Christian Flokstra in een opiniestuk in Het Parool voor het aanstellen van een advocaat in dit soort situaties. 'De partijdige strafrechtadvocaat kan in vertrouwelijkheid met de verdachte kan spreken, deze voorlichten en adviseren en ervoor zorgen dat een verdachte een afgewogen beslissing neemt en niet een beslissing die wordt ingegeven door de overmacht aan overheidsoptreden en de wens zo snel mogelijk weer in de Alphatent te staan', schreef het advocatenduo.

De Vries vindt het jammer dat Opstelten 'wederom geen antwoord geeft op de prangende vraag waarom er geen advocaten aanwezig zijn in zulke situaties'. 'Ik vrees dat effeciëntie hoofdzaak is. Bijstand en de belangen van de verdachten blijven bijzaak. Het is simpelweg zorgelijk en teleurstellend', aldus de advocaat.

Ook de Orde van Advocaten uitte kritiek op de 'strafrechtstraat' op Lowlands. Volgens de Orde leidt het tot een 'onbehoorlijke rechtsgang', omdat verdachten zonder overleg met een advocaat akkoord gaan met de boete.

Jongerenomroep BNN sprong eerder deze maand in de bres voor recreatieve drugsgebruikers. Ze vinden iemand die gepakt wordt met kleine hoeveelheden drugs geen strafblad zou moeten krijgen. Met een petitie hopen zij genoeg handtekeningen te verzamelen om het onderwerp op de Haagse agenda te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden