Update

'Opstappen Weekers lost problemen niet op'

Met het opstappen van staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zijn de problemen bij de Belastingdienst niet opgelost. Dat heeft voorzitter Corrie van Brenk van de Abvakabo FNV gezegd. 'Zijn opvolger doet er verstandig aan wèl goed te luisteren naar de medewerkers.'

De misstanden bij de Belastingdienst zijn nog steeds urgent, betoogt de vakbond. De werkdruk is hoog en er zijn te weinig mensen om aanvragen te controleren, toeslagen uit te keren, fraude aan te pakken of zelfs de telefoon op te nemen.

Van Brenk noemt het triest dat de politiek 'al jarenlang een obsessie heeft met een kleine overheid met minder medewerkers. Ook bij de Belastingdienst worden de gevolgen daarvan schrijnend duidelijk. Dat moet onmiddellijk stoppen.'

Buitengewoon zuur
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën reageerde vanochtend op het vertrek van Frans Weekers. Hij vindt het 'buitengewoon zuur' dat de staatssecretaris af is getreden. 'Als er iemand gemotiveerd was om fraude aan te pakken, was het Frans Weekers. Dat heeft hij ook van het begin af aan gedaan toen hij op Financiën zat. Dus het is gewoon heel zuur dat hij dan nu het bijltje erbij neer moet gooien', aldus de minister.

Dijsselbloem zei dat hij tijdens de pauzes van het debat gisteravond met Weekers contact had, maar hem geen adviezen heeft gegeven. 'We hebben te respecteren dat hij tot deze conclusie is gekomen.'

Dijsselbloem, Weekers, premier Mark Rutte, VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom waren gisteravond bijeen in het ministerie van Algemene Zaken nadat Weekers in de Tweede Kamer zijn ontslag had aangekondigd. Volgens Dijsselbloem is er nog niet gesproken over de vraag wie Weekers moet opvolgen. Dat wordt waarschijnlijk in het weekend bekend.

Partijgenoot als opvolger
Hij wordt opgevolgd door een partijgenoot, maar wie dat is, is nog niet bekend. De VVD zou enkele namen op het oog hebben. In de wandelgangen wordt Kamerlid Mark Harbers veel genoemd. Hij is financieel specialist van de fractie en ex-wethouder van Rotterdam. Ingewijden denken echter dat de VVD andere kandidaten op het oog heeft.

Voorlopig neemt Dijsselbloem de taken van Weekers waar. 'Zeer voorlopig', vulde hij vanmorgen aan. 'Ik weet dat de Belastingdienst zeer gemotiveerd is en blijft om het lek boven te krijgen en de fraude aan te pakken. Dus dat gaan we vanaf morgen weer doen', zei Dijsselbloem in de nacht van woensdag op donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden