Opstand in Moldavië gaat verder

President Vladimir Voronin noemde in een tv-uitzending de betogers 'een handvol fascisten die een staatsgreep willen plegen'. Foto EPA/Olivier Hoslet Beeld
President Vladimir Voronin noemde in een tv-uitzending de betogers 'een handvol fascisten die een staatsgreep willen plegen'. Foto EPA/Olivier Hoslet

CHISINAU - De anti-communistische oppositie in Moldavië heeft ook voor vandaag opgeroepen tot betogingen tegen het regime van president Vladimir Voronin. Deze noemde in een tv-uitzending de betogers 'een handvol fascisten die een staatsgreep willen plegen'.

De oppositie, aangevoerd door de burgemeester van de hoofdstad Chisinau, Dorin Chirtoaca, beschuldigt het bewind van fraude bij de parlementsverkiezingen.

Die werden zondag volgens de officiële uitslag gewonnen door Voronins communistische partij. Chirtoaca zegt dat in de hoofdstad veel mensen meer dan éénmaal hebben gestemd. Buitenlandse waarnemers hebben geen fraude geconstateerd.

Meteen na het bekend worden van de uitslag trokken aanhangers van de oppositie naar het parlement uit woede over de beweerde fraude. Tweeduizend jongeren slaagden erin de politieafzetting rond het parlementsgebouw te doorbreken en binnen vernielingen aan te richten. Computers en meubels werden uit ramen gesmeten, hier en daar werd brand gesticht. 'Vrijheid, Vrijheid!' riepen de betogers.

Ze zwaaiden met vlaggen van de Europese Unie, Moldavië en Roemenië. De politie slaagde er met moeite in het parlement te ontruimen. Bij de schermutselingen vielen vijftig gewonden, gelijk verdeeld over de politie en de agenten. Een vrouw is in het parlement omgekomen, 'gestikt door kolendamp', aldus de staatstelevisie.

De oppositie eist een hertelling en heeft bussen gehuurd die vandaag opnieuw betogers naar het parlementsgebouw moeten brengen. Voronin regeerde twee ambtstermijnen. Blijft de uitslag dezelfde - vijftig procent voor de communisten - dan mag zijn partij in het parlement zijn opvolger aanwijzen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden