Opstand bij makelaars

AMSTERDAM - Een groep Amsterdamse makelaars overweegt uit koepelorganisatie NVM te stappen.Zij zeggen een nieuwe organisatie te willen oprichten. De Amsterdamse afdeling, Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), reageert afstandelijk.

De opstand wordt geleid door Jan Wieger van der Linden, directeur van makelaardij Hoen, die zich verzet tegen de hoge kosten en de 'betuttelende opstelling' van de brancheorganisatie.

Van der Linden is geen NVM-lid meer, omdat hij niet heeft voldaan aan de bijscholingseisen. Hij krijgt naar verluidt steun van makelaars die ook niet aan die eisen voldoen.

Ook krijgt Van der Linden echter bijval van Rappange, een groot kantoor.

Zeventig kantoren

De opstandige kantoren zeggen dat, na een omvangrijke e-mailactie de afgelopen week, zeventig van de 220 MVA-kantoren zich bij hen zullen aansluiten.

Van der Linden heeft aangekondigd dat hij eerst een onderzoek gaat doen naar de 'toegevoegde waarde van de organisatie NVM'.

Rob Rappange van het gelijknamige bureau zegt dat hij zeker niet de Amsterdamse NVM-afdeling MVA wil verlaten. Volgens hem moet de Amsterdamse club bij elkaar blijven en desnoods uit de landelijke koepel stappen.

MVA-voorzitter Pieter Joep van den Brink, die commentaar weigert, staat buiten de actie.''Wij volgen de NVM kritisch.''

''Een onderzoek naar de NVM kan niet gedaan worden door de voorzitter van een afdeling van de club,'' zegt Rappange. ''Maar hij kan stiekem wel blij zijn.''

Makelaar Gerard Bakker vindt de opstand 'onzin'. ''Dit zijn makelaars die hun cursussen niet volgen en buiten de boot vallen. Zij hebben geen recht van spreken.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden