Opstand bewoners Zeeburgerpad tegen 'Manhattan aan het Lozingskanaal'

Gaat het Zeeburgerpad lijken op een hoogbouwwijk? Of krijgt het plan van de bewoners voor een lommerrijke omgeving met kleinschalige bedrijven een kans?

null Beeld Mats van Soolingen/Het Parool
Beeld Mats van Soolingen/Het Parool

Ooit was nabij het einde van het Zeeburgerpad, ver van de bewoonde wereld in Amsterdam-Oost, 'woonschool' Herberg Seeburg gevestigd om het onaangepaste volk op te voeden. Het Zeeburgerpad is nog steeds een rafelrand van de stad, waar Amsterdammers wonen in woonboten, oude landhuizen en omgebouwde kantoren.

Al een jaar of tien wil stadsdeel Oost de buurt 'aanharken'. De bewoners willen de omgeving ook opknappen, maar anders. De ambtenaren willen er blokkendozen van vijf verdiepingen bouwen, een 24 meter hoge kantoortoren en een 18 meter hoog hotel. De bewoners van het Zeeburgerpad en omgeving spreken van 'Manhattan aan het Lozingskanaal'.

Met hulp van de eerder deze maand overleden architect Hein de Haan, de veelgeprezen 'vader van het kleinschalige wonen' in de stad, hebben de bewoners een alternatief plan gemaakt, met ruimte voor loodsen, bedrijfjes, dienstwoningen en groen.

Portefeuillehouder Thijs Reuten (PvdA) van stadsdeel Oost wil een eind maken aan de jarenlange strijd. Naar verluidt hoopt hij het Plan De Haan in de prullenbak te kunnen laten verdwijnen, maar hij weigert commentaar.

Vechten
Bewonersgroep Zeeburgerpad, aangevoerd door onder anderen Joop de Boer en Rolf Reurslag, vechten tegen de plannen van het stadsdeel. Zij spreken maandag in op een hoorzitting.

'Het Zeeburgerpad is een mooi, maar kwetsbaar gebied,' zegt gemeenteraadslid Tiers Bakker (SP), die als deelraadslid in Oost het dossier Zeeburgerpad jaren volgde. Zijn opvolger in de bestuurscommissie, Jeroen Bronswijk, zegt dat het stadsdeel drie alternatieven bespreekt: een nieuw bestemmingsplan, het gerepareerde oude bestemmingsplan of doorgaan met hoogbouw. 'Wij willen dat het Zeeburgerpad kleinschalig blijft,' zegt Bronswijk. Daarvoor zal hij steun zoeken bij D66 of GroenLinks.

Portefeuillehouder Reuten, die hoogbouw wil, stelde enkele jaren geleden in dat de gemeente niet langer elk nieuw bouwproject toetst aan het bestemmingsplan. In plaats daarvan worden onder de naam 'Spelregelkaart' alle betrokkenen bij elkaar geroepen om te kijken of er overeenstemming bereikt kan worden over de bouw. Tot zover de theorie. Bij de plannen voor het Zeeburgerpad maakten ambtenaren in de praktijk eerst afspraken met de bouwbedrijven, waardoor de bewoners op achterstand werden gezet.

Het stadsdeel schakelde uiteindelijk adviesbureau Van Riezen en Partners in. Die wilde overigens de bebouwing beperken tot negen meter hoog, tot vreugde van de bewoners. Maar een 'zienswijze' van Van Keulen, een bedrijf aan het Zeeburgerpad dat een kantoortoren van achttien meter wilde, werd gehonoreerd. Met omgevingsvergunning.

Daar lieten de bewoners het niet bij zitten. In 2012 gingen zij naar de Raad van State, die tot een voor Oost vernietigende uitspraak kwam en de bewoners gelijk gaf. De uitspraak gold alleen voor het gebied waar zij wonen, tussen de Veelaan en de Panamalaan. Hierdoor bestaat er wel jurisprudentie, maar daar kunnen bewoners verderop op het Zeeburgerpad geen gebruik van maken, omdat de wettelijke termijnen om bezwaar te maken zijn verlopen.

Actieplan
Bewoner Reurslag zegt dat de gemeente nu vasthoudt aan hoogbouw en daarmee de uitspraak van de Raad van State aan zijn laars lapt. De bewoners willen niet alleen maar kritiek leveren. Zij presenteerden daarom op 1 september 2014 hun eigen actieplan voor het Zeeburgerpad. Architect De Haan, drijvende kracht achter de plannen, heeft maandenlang bij de bewoners nootjes gegeten en wijn gedronken en belangeloos meegewerkt.

Intussen heeft het stadsdeel zijn eigen plannen voor het Zeeburgerpad onderdeel gemaakt van het hele Cruquiusgebied. Voor dat gebied heeft het stadsdeel een onafhankelijke adviesgroep ingesteld, die overigens sympathiseert met de bewoners. Maar die weten nog steeds niet waar zij aan toe zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden