Opsporing Mladic kostte 80 miljoen euro

De opsporing van Ratko Mladic heeft de Servische regering de afgelopen 8 jaar ten minste 80 miljoen euro gekost. Dat schat het actieteam dat speciaal voor de opsporing van de vroegere Bosnisch-Servische generaal was ingesteld.

ANP
Ratko Mladic. Beeld getty
Ratko Mladic.Beeld getty

Omroep B92 meldt dat minister Snezana Malovic van Justitie laat uitzoeken waarom de opsporing van de Bosnisch-Servische oud-generaal zo duur was.

Malovic tekende eergisteren het bevel tot uitzetting van Mladic, waarop die nog dezelfde dag werd overgebracht naar de gevangenis van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.De ongeveer 10.000 ambtenaren die belast waren met de opsporing, kostten de staat volgens het Actieteam ongeveer 10 tot 12 miljoen euro per jaar. Het geld ging vooral op aan salarissen en opsporingsapparatuur.

Nog hoger
Het bureau van de speciale aanklager voor oorlogsmisdaden in Belgrado heeft berekend dat de indirecte schade nog veel hoger is. Doordat Mladic zo lang op de vlucht was, heeft de integratie van Servië in Europa jarenlange vertraging opgelopen. Het land is daardoor zeker 1,5 miljard aan niet-ontvangen Europese subsidie gekost, nog afgezien van gemiste investeringen door buitenlandse ondernemingen.

Volgens B92 heeft minister van Defensie Dragan Sutanovac tegengesproken dat Mladic enkele jaren geleden verpleegd is in het Militair Academisch Ziekenhuis (VMA) in Belgrado. De advocaat van Mladic, Milos Saljic, had dat tegen journalisten gezegd. Het VMA wordt al een aantal jaren dag en nacht bewaakt door zowel het leger als de veiligheidsdienst. Het is onmogelijk er ongezien binnen te gaan, aldus de minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden