'Opsplitsing AkzoNobel niet vanwege vijandige overnamepoging'

Dat AkzoNobel overweegt zijn chemietak van de hand te doen, was al besloten voordat de Amerikaanse aartsrivaal PPG begin maart 21 miljard euro bood voor een ongevraagde overname van het verf- en chemieconcern.

Chemiefabriek van Akzo Nobel in Delfzijl. Het concern overweegt de chemietak af te stoten. Beeld anp
Chemiefabriek van Akzo Nobel in Delfzijl. Het concern overweegt de chemietak af te stoten.Beeld anp

PPG, dat donderdagochtend het deksel op de neus kreeg van Akzo, heeft die stap volgens topman Ton Büchner alleen maar versneld. De mogelijke verzelfstandiging van de chemietak zou dus geen manier zijn om de aandeelhouders te paaien, die wellicht gecharmeerd zijn door een overnameverkoop aan PPG.

"Een zelfstandige toekomst voor zowel onze chemie-activiteiten als voor onze verf- en coatingtak is een logische stap na de recordjaarcijfers die we onlangs bekend hebben gemaakt," zegt Büchner. "PPG heeft ons alleen gedwongen deze stap wat eerder te zetten dan we hadden gewild."

Ferm afgewezen
Akzo had de chemieactiviteiten, jaarlijks goed voor een omzet van 4,8 miljard euro, over enkele weken pas in de etalage willen zetten.

Akzo heeft volgens Büchner het 'ongevraagde bod van de Amerikaanse aartsrivaal' op geen enkele manier uitgelokt. "We hebben het bod van PPG ferm afgewezen. PPG heeft ons niet alleen substantieel ondergewaardeerd, maar gaat ook voorbij aan de grote risico's van zo'n fusie en de substantiele kartelbezwaren."

"Een overname is niet in het belang van onze medewerkers, onze klanten en onze aandeelhouders. Het zou onze research in gevaar brengen, onze bijdrage aan duurzaamheid en aan gemeenschappen in de hele wereld en duizenden banen op het spel zetten."

Akzo heeft geen behoefte aan een buitenlandse eigenaar. "Onze historie in thuislanden Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk is belangrijk voor ons. Zowel onze chemietak als onze verf- en coatingactiviteiten verdienen beter. Akzo kan zijn toekomst het beste zelf schrijven."

Chemietak
Of het een beursgang of een verkoop wordt voor 'Speciality Chemicals', wil Büchner binnen enkele weken bepalen. Mogelijk dienen zich al overnamekandidaten uit de chemiebranche en de investeringswereld aan, nu de chemietak in de etalage is gezet.

Met de opbrengst van een beursgang of verkoop - schattingen liggen rond de tien miljard euro - wil Akzo zowel de chemietak als de resterende activiteiten verder versterken.

AkzoNobel heeft jaren gebouwd en geschaafd aan zijn chemietak, die jaarlijks zo'n vijf miljard euro omzet. 'Speciality Chemicals' maakt allerhande grondstoffen die andere bedrijven toevoegen aan voedingsmiddelen - oerproduct zout bijvoorbeeld - aan olieproducten en plastics of wegen (asfalt), elektronica en verf.

Het bedrijf heeft acht vestigingen in Nederland, en nog eens 84 in andere landen. Ook zijn er 'chemie-eilanden' in de jungle van Brazilië, en een verzameling chemiefabrieken in de Chinese miljoenestad Ningbo die zo groot is als de Maasvlakte.

Topman Ton Büchner van Akzo Nobel. Beeld anp
Topman Ton Büchner van Akzo Nobel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden