Opschonen Wallen krijgt Gonsalvesprijs

De opschoning van de Amsterdamse hoerenbuurt de Wallen is vanmiddag in Den Haag bekroond met de Mr. Gonsalvesprijs 2011.

ANP/Redactie
© anp Beeld anp
© anpBeeld anp

In het gelauwerde project Emergo (2007-2011) werkten onder meer de gemeente Amsterdam, politie, justitie, de Belastingdienst en het ministerie van Justitie samen om de georganiseerde misdaad in de bekende hoerenbuurt in kaart te brengen en aan te pakken.

Verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) van Amsterdam was een van de personen die de prijs ontving uit handen van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD). Volgens juryvoorzitter Arthur Docters van Leeuwen is Emergo een goed voorbeeld van vernieuwende aanpak van de georganiseerde misdaad die landelijk navolging heeft gekregen. Er was ook een project van de politie Flevoland genomineerd.

Asscher beschouwt de prijs als aanmoediging voor het Amsterdamse beleid om de bezem door de Wallen te halen. 'We staan nog maar aan het begin.' De gemeente probeert al jaren om onder meer minder prostitutieramen, coffeeshops en gokhallen op de Wallen te krijgen en zo de criminaliteit terug te dringen.

De Gonsalvesprijs wordt elke 2 jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die betrokken is bij een project dat een 'vernieuwende bijdrage levert aan de rechtshandhaving'. De prijs is vernoemd naar Rolph Gonsalves (1932-2002), voormalig vicevoorzitter van het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie. De onderscheiding is een initiatief van ProDemos, een organisatie die mensen informeert over de rechtsstaat en hen helpt mee te doen aan politieke besluitvorming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden