Parools Parels

Oproep: welke dingen móet je rond A'dam gedaan hebben?

Amsterdam is met duizenden prachtige parels één grote 'bucket list'. Het Parool maakt een epische Top 100 en roept lezers op hun mooiste plekjes in de stad te mailen naar stadsgids@parool.nl. Deze week: omgeving van Amsterdam.

Redactie
Ook buiten de ring vindt de Amsterdammer best mooie parels, zoals Ouderkerk aan de Amstel. Beeld Jean-Pierre Jans
Ook buiten de ring vindt de Amsterdammer best mooie parels, zoals Ouderkerk aan de Amstel.Beeld Jean-Pierre Jans

Neem een kijk in het Cobra Museum

Nee, Amstelveen staat nou niet per se te boek als meest bruisend in de regio Amsterdam. Maar wie van Cobra houdt, haalt zijn of haar hart op aan de bijzondere, kleurrijke tentoonstellingen die het Cobra Museum samenstelt. Denk je bij het werk van Corneille of Karel Appel echter alleen aan de hysterische tekeningen van psychotische kinderen? Neem dan vooral tram 5 richting het Museumplein voor een ander soort museum.

Kunstenaar Corneille in het Cobra Museum Beeld anp
Kunstenaar Corneille in het Cobra MuseumBeeld anp

Fiets een stukje naar het Muiderslot

Het Muiderslot is een attractie in het genre Madame Tussauds. Zo'n uitje dat op een ballorige vrijdagavond een heel leuk idee lijkt, maar zaterdagochtend als te veel gedoe voelt. Dat is zonde (in het geval van het Muiderslot). Dit behapbare kasteel ligt namelijk veel dichterbij dan je denkt, en je hoeft er heus niet urenlang rond te dolen onder begeleiding van een stoffige gids. Sterker nog: er worden altijd evenementen georganiseerd voor jong en oud.

Het Muiderslot líjkt ver weg, maar valt mee. Beeld anp
Het Muiderslot líjkt ver weg, maar valt mee.Beeld anp

Kijk een voorstelling in het Amsterdamse Bostheater

Vanaf begin juni start het theaterseizoen van het Amsterdamse Bostheater. Een aantal keer per week worden daar dan in de buitenlucht stukken gespeeld door professionele toneelgroepen. Er vinden dit jaar ook muzikale optredens plaats, van onder andere The Common Linnets.
Een paar jaar terug was er een rage om met je oude corpsvriendinnen uren van tevoren te komen, gewapend met lauwe flessen AH-rosé, om zo de beste plekken te claimen, maar dat lijkt gelukkig alweer voorbij.

Vorig jaar werd onder andere de voorstelling Much Ado About Nothing gespeeld. Beeld Ben van Duin
Vorig jaar werd onder andere de voorstelling Much Ado About Nothing gespeeld.Beeld Ben van Duin

Ga wat eten in Ouderkerk aan de Amstel

Amsterdam zit barstensvol uitstekende restaurants, maar wie de moeite neemt de stad voor een avond culinair vertier te verlaten hoeft niet lang onderweg te zijn. Ouderkerk is namelijk, met restaurants als Jamie van Heije en Loetje aan de Amstel, een echte gastronomische uitschieter in regio Amsterdam. Restaurant Aan de Poel is zelfs door Michelin bekroond. Even de stad uit en wat eten? Zonnebril op, poenig sjaaltje om en richting Ouderkerk.

Veel van Oudekerks culinaire hoogvliegers zitten op een rij. Beeld Jean-Pierre Jans
Veel van Oudekerks culinaire hoogvliegers zitten op een rij.Beeld Jean-Pierre Jans

Omarm je inner hippie in Ruigoord

In kunstenaarsdorp Ruigoord is iedereen welkom, maar niet iedereen wil er dood gevonden worden. Het stigma dat men er met kralen van papier maché om de nek en Afrikaanse lappen om het middel enkel interpretieve dansen doet rondom een vaginavormig vreugdevuur is namelijk niet erg laadrempelig. In werkelijkheid valt het erg mee en worden er juist wilde feestjes, markten, en intellectuele evenementen georganiseerd. Al dan niet met vreugdevuur.

Ruigoord ís een beetje houtje-touwtje. Beeld anp
Ruigoord ís een beetje houtje-touwtje.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden