Oproep: welke dingen móet je in Zuid gedaan hebben?

Amsterdam is met duizenden prachtige parels één grote 'bucket list'. Het Parool maakt een epische Top 100 en roept lezers op hun mooiste plekjes in de stad te mailen naar stadsgids@parool.nl. Deze week: Zuid.

Redactie
Het Vondelpark Beeld Roy Del Vecchio
Het VondelparkBeeld Roy Del Vecchio

Vergaap je in de P.C. Hooftstraat

Ook, of misschien wel júist, voor de Amsterdammer met halflege portemonnee is de luxe P.C. Hooftstraat een uitje. Vergaap je hier namelijk gerust aan de volledig strakgetrokken gezichten, society-dames in een creditcarddelier en dagjesmensen die met pijn en moeite hun SUV proberen in te parkeren. Overigens is ook een bezoekje aan de nieuwe winkel van Chanel de moeite waard: dat gloednieuwe gebouw is namelijk gedeeltelijk van glas en daardoor, om met vocabulaire locale te spreken, een echte ' eye catcher'.

Wel je pijpen opstropen, anders loopt het zo lastig met designer sandaaltjes. Beeld anp
Wel je pijpen opstropen, anders loopt het zo lastig met designer sandaaltjes.Beeld anp

Schop een bal op het Museumplein

Het was ooit de kortste snelweg van Amsterdam, maar het is nu al geruime tijd een overzichtelijk, groen plein. Noem het saai, noem het functioneel. Het is vooral een ondergewaardeerde zonplek met een on­Amsterdams platte grasmat, perfect voor voetbal, badminton of geruite picknickkleedjes. En als het slecht weer is, spring je zo naar binnen bij nieuw museum Moco.

Of zoek in de zomer verkoeling door pootje te baden. Beeld anp
Of zoek in de zomer verkoeling door pootje te baden.Beeld anp

Zoek de verborgen paadjes rondom de Schinkel

Als je vanuit de Hoofddorppleinbuurt naar het Nieuwe Meer fietst en via de stoep linksom begraafplaatsje Huis te Vraag rijdt, vind je daar een prachtig verborgen paadje vol kleurige bloemen, planten, Pippi Langkousachtige woonboten en twee paarden in een overgroeid weitje. Ga linskaf en het sluisje over en volg de weg langs het Frans Otten stadion tot het Piet Kranenbergpad en sla linksaf. Dan zie je een aantal Schinkeleilanden liggen, waar de watervogels in het zonnetje zitten en kinderen van de brug springen. Wie dan doorfietst, eindigt in de Havenstraat, tussen schimmig ogende loodsen met gekke meubels en prullaria.

Het schattige wandelpaadje vol gekleurde bloemen loopt een paar honderd meter door. Beeld Karen Elliot
Het schattige wandelpaadje vol gekleurde bloemen loopt een paar honderd meter door.Beeld Karen Elliot

Breng een middag door op Albert Cuyp

De Albert Cuyp heeft een enorm praktische kant. Als je op zoek bent naar fietssloten, broekritsen, niche kruiderijen of oranje boa's ben je hier in vijf minuten klaar. Langer brengt een Amsterdammer hier doorgaans dus ook niet door. En dat is jammer. Ja, de uitspraken van de marktlui zijn plat, de vislucht bij de Eerste van der Helststraat doordringend, en moeders maken er een sport van je enkels kapot te duwen met hun kinderwagens, maar het hoort er allemaal bij. Het is Amsterdams, authentiek en zo'n vietnamees loempiaatje in de hand best gezellig.

Zelfs (destijds) koningin Beatrix is dol op de Albert Cuyp. Beeld anp
Zelfs (destijds) koningin Beatrix is dol op de Albert Cuyp.Beeld anp

Eet een hapje op de Amstelveenseweg

Lange tijd was de Amstelveenseweg niet de meest florissante winkelstraat van de stad, maar met elk jaar verandert de drukke verkeersader ten goede, zonder de identiteit te verliezen. Restaurants als Ron Gastrobar en Blauw maken van de Amstelveenseweg een culinaire hotspot, maar verdringen niet locale ijkpunten als Dansschool Oostveen of het Kraakfähige Occii. En alsof het allemaal niet beter kan, zorgt dat barbecuezaakje Braai tegenwoordig dagelijks voor een rokerig zweempje grilllucht in de straat.

Het terras van barbecuetentje Braai. Beeld Eva Plevier
Het terras van barbecuetentje Braai.Beeld Eva Plevier

Welke hotspots en ervaringen in Zuid mogen niet ontbreken in een 'bucket list' over het stadsdeel? Laat het weten via stadsgids@parool.nl.

Bekijk hier het kaartje tot nu toe. En hier de voorlopige lijsten van Oost, West en Zuidoost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden