Oproep: wat móet je op de Wallen gedaan hebben?

Amsterdam is met duizenden prachtige parels één grote 'bucket list'. Het Parool maakt een epische Top 100 en roept lezers op hun mooiste plekjes in de stad te mailen naar stadsgids@parool.nl. Deze week: de Wallen.

Het is niet alleen maar lallen op de Wallen. Beeld anp
Het is niet alleen maar lallen op de Wallen.Beeld anp

Zeg een gebedje in Ons' Lieve Heer Op Solder
Achter een doodnormale gevel aan de Oudezijdse Achterburgwal zit een popperig kitschkerkje verstopt dat linea recta uit een Disneyfilm lijkt te komen. Het is de oude schuilkerk Ons' Lieve Heer Op Solder, waar katholieke Amsterdammers in het protestantse Nederland van de 17e eeuw konden bidden. De kerk is inmiddels, na uitgebreide restauratie, weer hetzelfde als in de 17e eeuw.
Oudezijds Voorburgwal 38

17e eeuws pracht en praal op zolder. Beeld Roï Shiratski
17e eeuws pracht en praal op zolder.Beeld Roï Shiratski

Eet een travo-burger in Getto
Er is op De Wallen genoeg te eten, maar omdat je struikelt over alle tourist traps vol stapels geglazuurde wafels (wie éét die?) is het lastig een echte parel te ontdekken. Ook overwegend gay burgerrestaurant Getto op de Warmoesstraat is zeker geen culinair Mekka, maar de hamburgers zijn er legendarisch. Allemaal zijn ze vernoemd naar beroemde Amsterdamse dragqueens, als Diva May Day (kip) en Jennifer Hopelezz (guacamole). En dat in een hot pink pijpenlaatje vol discobollen en variété (zie video): wat wil je nog meer?
Warmoesstraat 51


San Fransisco Bar

Drinken in San Fransisco Bar is als pulken aan een korstje. Het is genieten, maar het doet ook een beetje pijn. In het donkere rookhok van de Wallen komt alles samen: van toeristen tot wel heel verlepte vrouwen uit de buurt. Voor velen is een bezoekje aan de bar de laatste stuiptrekking van de nacht, maar wel één die symbool staat voor een goede avond. Immers: eindig je hier, dan is de nacht geslaagd. Ook fijn: het staat er doorgaans zo blauw dat je geen sigaretten hoeft te kopen.
Zeedijk 40

Kogelgaten in de muur zie je pas in het daglicht. Beeld Google Streetview
Kogelgaten in de muur zie je pas in het daglicht.Beeld Google Streetview

Ga een avondje uit in de Nes
Vraag aan een toerist wat er op De Wallen te zien is en hij noemt de drietrapsraket van Amsterdamse verloedering: hoeren, drugs en dronken mensen. Het is een vooroordeel dat in de rosse straten dagelijks wordt bevestigd, met uitzondering van de Nes. Deze culturele en culinaire oase blijft onontdekt door toeristen. Dat komt: de straat lijkt zo dood als een pier, maar zit voor de oplettende kijker vol fijne restaurants (Mappa), bars (Bierfabriek) en theaters (Frascati).

En dan poseert op een doordeweekse avond ineens Beertje van Beers in de Nes op een rode auto. Beeld anp
En dan poseert op een doordeweekse avond ineens Beertje van Beers in de Nes op een rode auto.Beeld anp

Doe je boodschappen in Azië
Iedereen heeft op de Wallen wel een favoriete Aziatische supermarkt. Voor de een is het Amazing Oriental op de Nieuwmarkt, voor de ander Toko Dun Yong op de Geldersekade. Het maakt niet uit waar je heen gaat: het is in elke supermarkt vreselijk moeilijk om de niche hapjes en drankjes te laten staan. Bamboe-ijs? Check. Paddenstoelchips? Check. Bevroren opgevouwen bananenbladeren? Check. Laat dat Chinees Nieuwjaar maar komen.

Dun Yong: mother of dragons. Beeld anp
Dun Yong: mother of dragons.Beeld anp

Ken je de buurt goed? Weet je een parel? Mail naar stadsgids@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden