Oproep tot 'progressieve samenwerking' leidt tot ruzie op links

Een oproep van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor een 'progressieve samenwerking' heeft direct geleid tot een ruzie op links.

Hanneke Keultjes
Diederik Samson (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) Beeld anp
Diederik Samson (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks)Beeld anp

Volgens PvdA-leider Diederik Samsom lag er al een plan voor verregaande samenwerking tussen de sociaaldemocraten en GroenLinks en houdt Klaver dat hoogstpersoonlijk tegen.

Klaver riep PvdA, SP en D66 maandag op tot een progressieve blokkade van de VVD om te voorkomen dat de liberalen na de verkiezingen weer gaan regeren.

"Zonder de VVD kunnen wij samen het hart van het nieuwe kabinet vormen," zei GroenLinks-leider Klaver zondagavond bij een partijbijeenkomst in Eindhoven. "Rutte heeft ons nodig, maar wij Rutte niet." Hij beloofde dat na de verkiezingen zijn eerste telefoontje niet naar de VVD-leider zal zijn. "Maar naar mijn linkse vrienden."

Die zitten echter niet te wachten op een telefoontje.

Leiderschapswissel
Samsom had eind 2014 al plannen gesmeed met Klavers voorganger Bram van Ojik. "We zouden de verkiezingen samen in gaan, met twee kieslijsten en een programma dat op beide partijen was afgestemd," legt Samsom uit. "In de campagne zouden we duidelijk maken dat we na de verkiezingen de fracties gingen fuseren."

Samsom en Van Ojik hadden zich laten inspireren door de fusie van GPV en RPF tot de ChristenUnie. GroenLinks bestrijdt dat er sprake was van een deal, maar dat noemt Samsom logisch: "Al snel werd duidelijk dat er voor een definitieve deal gewacht moest worden op de nieuwe partijleider, omdat Bram het stokje zou overdragen."

Na de leiderschapswissel in mei 2015 vroeg Samsom Klaver of hij ook dit deel van 'de erfenis van Bram' had overgenomen. Hij kreeg nul op het rekest. "Ik vind de nieuwe oproep helemaal prima, maar er lag een hoger bod," aldus Samsom, die constateert dat de partijprogramma's veel raakvlakken hebben.

Economisme
Ook D66 en SP zijn niet onder de indruk van Klavers oproep. SP-leider Emile Roemer zegt 'graag samen te werken' met iedereen die de inkomensverschillen wil verkleinen en de marktwerking uit de zorg wil halen. "Daar heb ik geen beloftes voor nodig. Rechts beleid helpt je niet aan een meerderheid," sneert hij naar Klaver, die samen met de VVD een deal sloot waardoor het leenstelsel werd ingevoerd. Roemer: "Als de anderen zich daaraan houden, dan komt het helemaal goed met links."

Partijen die de VVD aan een meerderheid helpen, raken volgens Klaver 'besmet met het economisme'. Juist tegen dat door hemzelf bedachte fenomeen - het terugbrengen van alle vraagstukken tot een kosten-batenanalyse - strijdt Klaver.

Toch sluit GroenLinks samenwerken met de liberalen niet uit, aldus Klaver. "Mijn ambitie is een kabinet zonder de VVD. Maar in een coalitieland als Nederland moet je oppassen met het uitsluiten van partijen."

Lees ook: Jesse Klaver roept op tot samenwerking progressieve partijen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden