Oproep topcoaches: voer sporttoets op scholen in

Scholen moeten kinderen toetsen op bewegingsvaardigheid. Daartoe roepen verschillende ambassadeurs vanuit de sport vandaag op in een advertentie in deze krant. Hun doel: kinderen meer laten ravotten en sporten.

Ronald Koeman, de bondscoach van Oranje is een van de topcoaches die het pleidooi ondersteunen Beeld ANP
Ronald Koeman, de bondscoach van Oranje is een van de topcoaches die het pleidooi ondersteunenBeeld ANP

Naast de introductie van een toets voor bewegen, spreken deze sportmensen - namens alle bonden - zich uit voor minimaal twee uur per week gymles door een bevoegde leraar en beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij de verenigingen. Verder moet ieder kind in aanraking komen met minimaal twee sporten. Morgen bieden de KNVB en NOC*NSF namens de sportwereld een petitie aan in de Tweede Kamer.

Fysieke alfabet
Het pleidooi wordt ondersteund door topcoaches zoals Ronald Koeman (bondscoach Oranje), Sarina Wiegman (bondscoach Oranje Leeuwinnen), Marcel Wouda (hoofdcoach zwemmen), Jac Orie (schaatscoach) en voetbaltrainer Foppe de Haan.

Volgens Ester Helthuis van NOC*NSF moeten kinderen het 'fysieke alfabet' weer leren. "Dan kunnen ze zelfstandig kiezen voor bewegen, het vertrouwen krijgen dat ze daar goed in kunnen worden en uiteindelijk ook echt de stap zetten. Daarbij moeten ouders/verzorgers en trainers een belangrijke ondersteunende rol spelen."

Ravotten
Wat de test betreft benadrukt ze dat zo'n maatregel niet mag leiden tot een nog hogere werkdruk voor meesters en juffen in het basisonderwijs.

Afgelopen week bleek uit cijfers van het CBS dat bijna de helft (45 procent) van de kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar amper beweegt. Ze halen niet de norm van één uur intensief bewegen (fietsen, wandelen) per dag. Kinderen spelen nog maar drie tot zeven uur per week buiten, doordat ze vaak achter de computer zitten.

Ook zijn ouders en verzorgers steeds voorzichtiger en mogen kinderen niet meer zomaar ravotten. Terwijl volgens de initiatiefnemers activiteiten als in bomen klimmen, slootje springen, stoeien of voetballen op het pleintje juist de basis leggen voor een sportief leven.

2

Ambassadeurs vanuit de sport spreken zich ook uit voor minimaal 2 uur gymles per week door een bevoegde leraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden