Plus

Oproep justitie: 'Geef forse straffen voor moordplannen'

Justitie roept rechters op: wees niet te soepel voor verdachten van liquidatiepogingen die zeggen dat ze geen moord van plan waren. Politie maar ook onschuldige burgers kunnen ook slachtoffer worden van dit soort daders.

Paul Vugts
De politie onderzoekt sporen na de liquidatie in de De Clerqstraat, mei 2015 Beeld Olim Bajmat/ANP
De politie onderzoekt sporen na de liquidatie in de De Clerqstraat, mei 2015Beeld Olim Bajmat/ANP

De recherche en de verantwoordelijke officieren van justitie moeten 'levensgevaarlijke' en 'ontoelaatbare' risico's nemen in onderzoeken naar op handen zijnde liquidaties.

Met deze hartenkreet besloten aanklagers Hetty Hoekstra en Anke van de Venn hun requisitoir in de strafzaak tegen vier verdachten die ze ervan beschuldigen dat ze op 1 juni vorig jaar crimineel M. el J. (28) uit de Amsterdamse Diamantbuurt hadden willen liquideren in Almere.

Tegen Mike I. en Dendrid D. eisten ze tien jaar cel, tegen Quincy S. en diens toenmalige vriendin Alida R. zullen ze donderdag en vrijdag ook (zeer) forse straffen eisen.

Zeer dunne grens
Hoewel rechters de laatste jaren geregeld forse celstraffen hebben opgelegd aan mannen die op pad waren geweest om rivalen te liquideren, zijn in enigszins vergelijkbare zaken recent verdachten vrijgesproken omdat rechtbanken of gerechtshoven oordeelden dat onvoldoende was hardgemaakt dat het niet om een bijvoorbeeld een ontvoering kon gaan.

"De grens tussen de voorbereiding van een liquidatie en een daadwerkelijke poging is zeer dun," zei aanklaagster Hoekstra. "Wij moeten die grens opzoeken, maar door te wachten met ingrijpen nemen we enorme risico's voor het doelwit en zijn familie, onschuldige burgers en de leden van het observatieteam en het arrestatieteam die om de verdachten heen hangen. Die beslissing mag niet worden onderschat."

Binnen de recherche vrezen sleutelspelers al jaren dat het een keer fout gaat.

In de onderhavige zaak kwam bijvoorbeeld een directe buurman thuis terwijl de verdachten in een gestolen BMW klaar leken te staan om El J. dood te schieten.

Geen twijfel
In een urenlange presentatie zetten officieren van justitie Hoekstra en Van de Venn een lange reeks bewijzen uiteen waardoor zij 'geen twijfel' hebben dat de verdachten een liquidatie voorbereidden - en geen ander misdrijf.

Zo reden ze voortdurend in wisselende samenstellingen naar de straat waar El J. woonden en bespraken dat ze moesten 'timeren' (straattaal voor observeren).

Het 'doelwit' past 'in de wereld waarin liquidaties worden gepleegd', namelijk de al sinds 2012 woedende onderwereldvete die in Amsterdam al vele slachtoffers heeft geëist. El J. zegt niet te weten waarom rivalen hem willen vermoorden, maar hij is in 2012 al eens beschoten in De Pijp en had 'op straat' al gehoord dat hij 'op de (doden)lijst' stond van Benaouf A. - een spil in de onderwereldvete.

De officieren van justitie zien volop bewijs voor het moordplan in telefoontaps en, vooral ook, de 417 gesprekken die de recherche heimelijk opnam met afluisterapparatuur in een auto van de belangrijkste verdachten. Zij waren daarin aanhoudend onderweg voor onder meer hun observaties.

Geen domme foutjes
Zo spraken de vier over 'de schutter' en over het gegeven dat 'de skotoe' (politie) de hele buurt zou 'uitkammen' als ze hadden toegeslagen.

Ze beschikten over twee gestolen BMW's en een eveneens gestolen Volkswagen Caddy en hadden het over een brommer die moest worden klaargezet en uiteindelijk in het water moest worden gedumpt.

De verdachten bespraken dat ze een of meer auto's in brand zouden moeten steken (en dat ze daarbij 'geen domme foutjes' moesten maken). Bij een tankstation vulde de groep een flesje met benzine. Dat werd uiteindelijk aangetroffen met een flesje ammoniak, dat weer zeer geschikt is om sporen te wissen.

Smetvrees
Uiteindelijk volgde de ingreep voor de liquidatie. Een arrestatieteam reed Mike I. en Quincy S. klem in een van de gestolen BMW's. Op dat moment droeg I. twee lagen kleding over elkaar (donker en licht) en hij had handschoenen aan.

Zijn aanvankelijke verklaring dat hij aan smetvrees lijdt, geloven de aanklagers niet. Quincy S. zat op de achterbank met een vuurwapen en handschoenen onder handbereik.

Ze hadden ook versleutelde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy) bij zich, die het Nederlands Forensisch Instituut nog probeert te kraken.

De zaak gaat donderdag verder met onder meer de pleidooien van de advocaten en een tweede zaak tegen Quincy S. Hij wordt ook verdacht van het doodschieten van de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui in de De Clercqstraat in mei 2015. Daarom hoort hij pas vrijdag zijn ongetwijfeld zeer forse strafeis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden