Oproep GGD Amsterdam: prik nu tegen hepatitis

Om de groei van het aantal hepatitis A-gevallen onder homo- en biseksuele mannen een halt toe te roepen, voert de GGD campagne. Prik nu, is de boodschap, voordat de infectie de lever aantast.

Infectie van hepatitis A en B is te voorkomen met een preventief vaccin. Beeld anp
Infectie van hepatitis A en B is te voorkomen met een preventief vaccin.Beeld anp

Hepatitis A wordt overgedragen door ontlasting, is heel besmettelijk en veroorzaakt een acute leverontsteking. Bij de vorige piek in 2017 belandde circa 20 procent van de landelijk 374 mensen die besmet waren in het ziekenhuis, zegt arts Maatschappij en Gezondheid van de GGD Mariska Petrignani. “Soms kan bij een ernstige leverontsteking de leverfunctie helemaal uitvallen en kan een levertransplantatie nodig zijn”

Het is dus zaak, zegt Petrignani, om een infectie te voorkomen. Omdat een relatief groot aandeel van de besmettingen wordt gezien bij mannen die seks hebben met mannen, richt de GGD Amsterdam de campagne op deze doelgroep.

Virusstam

Dit jaar zijn er in de stad 26 besmettingen geregistreerd. “Dat lijkt weinig, maar wij denken dat het niet om een paar individuele gevallen gaat. Mogelijk kan het een aanloop zijn naar een nieuwe piek, zoals we die in 2017 hebben gezien.”

Petrignani heeft signalen die daarop wijzen. Allereerst zien de onderzoekers, als ze het bloed bestuderen, dat een nieuwe virusstam terrein wint bij homomannen. Ook zijn er geluiden uit de gayscene, dat hepatitis A steeds vaker voorkomt. Tot slot zijn Nederlanders kwetsbaar voor dit virus, omdat hepatitis A in Nederland normaal gesproken nauwelijks voorkomt. “We zijn vatbaar. Het vaccin zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. En omdat het virus in Nederland altijd klein is gebleven, zijn we, op een klein percentage na, niet beschermd met antistoffen.”

Twee derde van de doelgroep heeft geen antistoffen in het bloed, zo is gebleken uit onderzoek van de GGD. “Dat betekent dat ze een infectie makkelijk kunnen oplopen.”

Prikpunten

Sinds 2016 zijn er in Europa uitbraken van hepatitis A geweest onder homoseksuele mannen, onder andere in Engeland en Duitsland, meldt het RIVM. Al langer raadt de GGD homomannen aan om zich te vaccineren tegen hepatitis A. Omdat nu een uitbraak op de loer ligt, wordt die campagne geïntensiveerd.

Tijdens de Gay Pride zijn er prikpunten op verscheidene plekken in de stad waar mannen zich kunnen laten inenten tegen hepatitis A en B. Er worden flyers uitgedeeld, er hangen posters, bezoekers aan de hiv- en de soapoli worden geattendeerd op het aanbod. Verder heeft de GGD de huisartsen gevraagd patiënten binnen de doelgroep attent te maken op het belang van de prik.

null Beeld Atlasinfectieziekten/Laura Van Der Bijl
Beeld Atlasinfectieziekten/Laura Van Der Bijl

Eigen bijdrage

De GGD kan de vaccinatie tegen hepatitis A nog niet gratis aanbieden. Dat geldt wel voor een injectie tegen hepatitis B, dat sinds 2002 voor homo- en biseksuele mannen in het Landelijke Vaccinatieprogramma is opgenomen. In Amsterdam hebben inmiddels ruim 21.000 mannen deze prik gehaald. Wie al een B-vaccin heeft, heeft nog twee prikken A nodig, samen 90 euro. De drie combinatieprikken van A en B zijn goedkoper, omdat de B-prik vergoed wordt: samen 75 euro.

Wat doet hepatitis?

Hepatitis A verspreidt zich via ontlasting, door besmet voedsel, water of seksueel contact, waarbij anaal contact extra risicovol is. Bij jongere kinderen wordt de infectie soms niet opgemerkt, bij volwassenen kan het virus ziekteverschijnselen veroorzaken als griepachtige klachten, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid, en buikpijn. Typisch voor de infectie zijn geelzucht, waarbij de huid en het oogwit geel kleuren, witte ontlasting (met de kleur van stopverf) en opvallend donkere urine.

De klachten houden meestal niet langer aan dan zes weken, de vermoeidheid kan enkele maanden aanhouden en gaat dan voorbij. Dat geldt niet altijd voor mensen met een hepatitis B-­infectie. Bij zo’n 5 tot 10 procent van de mensen die besmet zijn geraakt, wordt het een chronische infectie aan de lever. Deze mensen lopen een groter risico op leverkanker of onherstelbare schade aan de lever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden