Oproep: boycot aan Gülen gelieerde bedrijven in Amsterdam

Op internet circuleren lijsten met bedrijven uit Amsterdam en omgeving die geboycot zouden moeten worden, omdat ze gelieerd zouden zijn aan Fethullah Gülen. De opstellers hebben zich niet bekendgemaakt.

Turken worden opgeroepen geen zaken te doen met aanhangers van Fethullah Gülen Beeld epa
Turken worden opgeroepen geen zaken te doen met aanhangers van Fethullah GülenBeeld epa

De in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse regering als aanstichter van de couppoging van afgelopen vrijdag gezien. Gülen is een rivaal van president Recep Tayyip Erdogan.

Op een van de lijsten staat: 'Onderstaande bedrijven zijn gelieerd aan Fethullah Gülen. Doe alstublieft geen boodschappen bij deze zaken, insallah.'

Op de lijst met 24 bedrijven staan onder meer eetgelegenheden als Meram en Halal Fried Chicken en een islamitische basisschool. Ook supermarkt Helal Et Gida in de Pretoriusstraat wordt genoemd, dat Het Parool vorig jaar verkoos als beste buurtsuper van Amsterdam.

Kliklijn
De eigenaar van een ander fastfoodrestaurant in de stad is al onderweg naar de politie om aangifte te doen. "Ik kreeg berichten via Facebook waarin mensen schreven dat ze mijn bloed willen laten vloeien. Ik ben bang voor mijn gezin en mijn bedrijf, ik ga maar even niet naar mijn werk toe."

Volgens de ondernemer circuleert er behalve de lijst van ondernemingen die sympathie zouden hebben voor Gülen ook een e-mail waarin Turken worden opgeroepen Gülensympathisanten door te geven bij een kliklijn.

"Aanhangers van Erdogan zien ons als gevaar voor hun vaderland." De ondernemer maakt zich grote zorgen. "Het zou goed zijn als de gemeente zou ingrijpen."

Bedreiging
Ook Zaman Vandaag moet volgens de opstellers worden geboycot. Mehmet Cerit, hoofdredacteur van Zaman: "Alles wat in Turkije gebeurt waait over naar Nederland. Het is linke soep nu. Als je sympathiseert met Gülen moet je je nu liever niet tussen Turken begeven. Je wordt landverrader, couppleger en Zionist genoemd. Ik heb al bedreiging via Whatsapp en Twitter gekregen. Ik ging altijd voor mijn vrijdagsgebed naar een Diyanetmoskee, nu denk ik daar twee keer over na."

De eigenaar van restaurant Hanimeli in Noord wil niet reageren. "Het is een vervelende situatie, meer willen we er niet over kwijt," zegt een van de medewerkers van het restaurant.

Burgeroorlog
Een vooraanstaand lid uit de Turkse gemeenschap wil alleen anoniem reageren: "Het maakt niet uit of je de staatsgreep duidelijk hebt veroordeeld, de Erdoganaanhangers zijn laagopgeleide mensen die naar Turkse zenders kijken. Ze krijgen geen andere informate, geen andere media. De volgende stap zou een burgeroorlog kunnen zijn. En dat zal ook in Nederland merkbaar zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden