Oproep aan seksbranche om uitbuiting, dwang en mensenhandel te melden

Prostituees en hulpverleners rond de seksbranche worden opgeroepen signalen van mensenhandel, dwang en uitbuiting anoniem te melden. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en Meld Misdaad Anoniem lanceerden vandaag in Amsterdam een nieuwe campagne om deze doelgroep te bereiken.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.Beeld anp

Meld Misdaad Anoniem, het telefoonnummer 0800-7000 waar je melding kunt maken van misstanden, richtte zich eerder vooral op bezoekers van prostituees. In de nieuwe campagne worden sekswerkers en klanten onder meer benaderd via banners op sekssites als Kinky, Hookers en Sexjobs.

Voor hulpverleners worden in samenwerking met tien grote gemeenten en de politie bijeenkomsten georganiseerd waarin het melden van misstanden aan de orde komt. Ook zijn er informatiebrochures ontwikkeld om slachtoffers van mensenhandel gemakkelijker te kunnen herkennen.

In de praktijk zijn slachtoffers vaak zo angstig dat ze zelf geen aangifte durven te doen. 'Daarom is hulp uit de omgeving van prostituees onmisbaar', zegt projectleider Annemarie van der Burg. 'Signalen zoals een prostituee die niet weet waar haar paspoort is of een tweekamerappartement waar tien jonge Oost-Europese meisjes wonen, zijn belangrijk om te melden.'

Eerdere campagne
De eerdere campagne in 2012 en 2013, die zich vooral richtte op prostitueebezoekers, leidde via de misdaadlijn tot 392 anonieme meldingen over mensenhandel, dwang, uitbuiting en illegale prostitutie. Dat is een stijging van 93 procent vergeleken met de 2 jaar daarvoor.

Zo'n 90 procent van de meldingen was voor de politie bruikbaar om actie te ondernemen. In de campagneperiode zijn dankzij anonieme tips 28 aanhoudingen verricht in verband met prostitutie. Er zijn in totaal zeven zaken opgelost, waaronder vier mensenhandelzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden