PlusReportage

Oproep aan beleggers: help economische daklozen aan woning

Ze zijn de economische daklozen: Amsterdammers die hun huis kwijt zijn, maar geen plek in de opvang krijgen, omdat ze zelfredzaam zouden zijn. Ze hopen op hulp van vastgoedbeleggers.

Regenbooggroep doet oproep aan vastgoedbeheerders Amsterdam voor dak bieden aan werkende daklozen. Beeld Rosa Snijders
Regenbooggroep doet oproep aan vastgoedbeheerders Amsterdam voor dak bieden aan werkende daklozen.Beeld Rosa Snijders

Jan Willem Piet (59) is ondernemer. Hij heeft een administratiekantoor in Amsterdam. Gelukkig maar, want zo heeft hij in ieder geval een plek om te slapen.

Regelmatig rolt hij, als het werk erop zit, zijn slaapmatje uit op kantoor. “Dit is niet vol te houden.”

Piet is een zogenoemde economische dakloze. Ze hebben geen huis, maar ook geen recht op een plek in de daklozenopvang. Ze hebben namelijk geen psychiatrische problemen of verslaving, maar in veel gevallen wel een baan of uitkering. Deze daklozen hebben het stempel ‘zelfredzaam’ en moeten het dus zelf uitzoeken. Dat lukt niet; op de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt kunnen ze geen woning vinden of betalen.

Het is een groeiende groep, zegt Michael Sprokkereef, programmacoördinator hulpverlening van De Regenboog Groep, een organisatie die maatschappelijke opvang regelt en hulp biedt aan deze nieuwe daklozen.

Gemiddeld komen 34 nieuwe daklozen per week hulp zoeken in Amsterdam. Volgens de GGD zijn hiervan zeker 24 ‘zelfredzaam’. Die krijgen geen plek in de opvang.

Tot last

De Regenboog Groep doet nu een beroep op de grootste vastgoedbeleggers van Amsterdam, zoals prins Bernhard, Kamerlid Wybren van Haga en bedrijven als Amvest of Orange Capital. Zij bezitten duizenden huizen in de stad, wellicht hebben zij een kamertje over?

Piet raakte dakloos door een echtscheiding, na een relatie van 22 jaar. Na een juridisch gevecht bepaalde de rechter dat Piet het huis uit moest, zijn vrouw mocht blijven met de kinderen.

“Eerst sliep ik bij mijn zus. Na anderhalf jaar was dat mooi geweest. Probleem is dat het sociale netwerk en daarmee het aantal alternatieven afbrokkelt, want ik moet steeds om hulp vragen.”

Regiobinding

Mourad (32), die vanwege zijn situatie niet met zijn achternaam in de krant wil, heeft een paar adressen waar hij kan overnachten, waaronder een logeerbed in Villa Buitenlust van de Regenboog Groep. Maar deze opvang in het Westerpark is tijdelijk en dus moet hij daar binnenkort weer uit. “Dan moet ik weer zien te overleven.”

In de Amsterdamse opvang komt hij niet terecht, omdat hij geen regiobinding heeft. Mourad woonde namelijk tot 2014 bij zijn broer in Hoofddorp. Toen hij een uitkering aanvroeg, werd die geweigerd, omdat zijn broer genoeg verdiende. Bovendien voelde hij zich tot last. Zijn broer heeft kinderen, net als zijn zussen. “Ik slaap weleens bij hen, maar als de kinderen opstaan, lig ik daar op de bank. Ik wil hun gezinsleven niet verstoren.” Hij overnacht ook wel bij zijn ouders, maar ook daar ligt hij op den duur in de weg, zeker als de kleinkinderen komen logeren. “Bovendien gaat mijn pa dan de discussie aan: al mijn kinderen zijn getrouwd en hebben werk, behalve ik. Hij bedoelt het goed, maar ik heb daar niet altijd zin in.”

Onzekerheid en onrust

Dus slaap hij hier en dan weer daar. Een bestaan vol onzekerheid en onrust. En hij heeft juist rust en zekerheid nodig om werk te kunnen vinden. Een computer en internet om vacatures te zoeken en een sollicitatiebrief te schrijven. Rust in zijn hoofd in plaats van zorgen over de slaapplek voor de komende nacht. “Als ik mijn plek heb, komt het goed. Ik heb in de beveiliging gewerkt, was jongerenwerker, ik vind echt wel wat.”

Een huis vinden in Amsterdam is vrijwel onmogelijk, zegt Piet, ook al heeft hij werk. De wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen zijn ellenlang. Een huis kopen is gezien de huidige prijzen onmogelijk. Bovendien heeft hij geen adres. Sterker: hij is uitgeschreven uit de Nederlandse registers. Hoe moet je je dan inschrijven voor een huis?

Mourad heeft het ook geprobeerd in gemeenten waar de huizenmarkt minder overspannen is dan in Amsterdam. Ook daar lukt het niet. Wat wil je, zonder vaste woon- of verbijfplaats?

“Ik kan niet eens naar de tandarts, want ik ben niet verzekerd,” zegt Piet. “Dan breekt alles langzamerhand af.”

Een gevangene heeft het beter, denkt Mourad weleens. Als die vrijkomt, krijgt hij tenminste voorrang voor een huurwoning.

De Regenboog Groep stuurt vandaag een brief naar de dertig grootste vastgoedbezitters van de stad. Natuurlijk, dat is vooral een manier om aandacht te vragen voor het lot van deze groep daklozen. Maar wie weet is er een belegger die een kamer over heeft voor een dakloze. Deze mensen kunnen gewoon huur betalen, als het maar niet de hoofdprijs is. “We hopen dat deze vastgoedbezitters Amsterdam socialer willen maken,” zegt Sprokkereef. “Iedereen kijkt naar de gemeente, maar die zit behoorlijk klem. Beleggers kunnen wel helpen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden