Oproep aan 8080 mannen om DNA af te staan

Bij ruim 8000 mannen in Noord-Friesland valt deze week een brief op de deurmat met daarin de oproep om wangslijm af te staan voor een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Politie en justitie hopen 13 jaar na dato via een familielid de moordenaar van Marianne Vaatstra op het spoor te komen. Het is voor het eerst dat zo'n onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd.

Monument in Zwaagwesteinde ter nagedachtenis aan de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra en andere slachtoffers van geweld. Beeld ANP
Monument in Zwaagwesteinde ter nagedachtenis aan de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra en andere slachtoffers van geweld.Beeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden meldt dat de 8080 brieven maandag op de bus gaan en dinsdag worden bezorgd. Behalve de oproep krijgen de ontvangers ook een brochure met tekst en uitleg over het DNA-onderzoek.

Bekende
Het gaat om alle mannen die op 1 mei 1999, de dag waarop Marianne dood en verkracht in een weiland bij Veenklooster werd gevonden, tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand van het weiland woonden. Justitie gaat ervan uit dat de dader een man van Europese afkomst is. Hij zou ten tijde van de moord in de Noord-Friese regio hebben gewoond en een bekende zijn geweest van het slachtoffer.

Op 29 september wordt op 11 plaatsen in drie Friese gemeenten (Achtkarspelen, Dantumadiel en Kolummerland) begonnen met het het afnemen van DNA. Dat gebeurt op vrijwillige basis. Het OM heeft daar 2 weken voor uitgetrokken. Mannen die in die periode niet kunnen maar wel willen meedoen, kunnen via de politie een afspraak maken. 'Maatwerk is mogelijk', aldus een woordvoerster van het OM.

Het DNA wordt de daaropvolgende maanden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestudeerd en vergeleken met het genetisch materiaal van de moordenaar van Marianne. Op het lichaam van Marianne en een aansteker in haar tas is DNA van de dader gevonden. Het NFI verwacht minstens 5 maanden nodig te hebben.

Ultieme poging
Marianne Vaatstra fietste 's avonds op Koninginnedag 1999 alleen naar haar ouderlijk huis in Zwaagwesteinde. Daar kwam ze nooit aan. De volgende dag werd ze in het weiland bij Veenklooster gevonden. De speurtocht naar de dader is een van de langstlopende en meest intensieve politieonderzoeken ooit. Volgens het OM is het verwantschapsonderzoek de ultieme poging om de dader nog te achterhalen. Mariannes vader Bauke Vaatstra zei kort geleden dat dit 'het laatste redmiddel is om de moordenaar te vinden'. Hij deed toen ook een dringende oproep aan alle mannen in Noord-Friesland om mee te werken.

Justitie benadrukt dat het afgestane DNA alleen voor dit onderzoek wordt gebruikt. Het wordt niet opgeslagen in de DNA-databank, maar na het onderzoek vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden