PlusAchtergrond

Oprichters InnerPeace: ‘Wij willen een innerlijke revolutie ontsteken’

Twee yoga-ondernemers willen een ‘innerlijke revolutie ontsteken’ met de meerdaagse conferentie Inner Peace. ‘Van compassie wordt iedereen beter.’

Wessel Paternotte en Maarten van Huijstee: ‘Als we nu niet pas op de plaats maken, raken we collectief verweesd.’Beeld Marie Wanders

Zo eenvoudig als het klinkt, zo is het ook. Maarten van Huijstee (42) laat zijn blik even door het café van de Ysbreeker gaan, en zegt dan zonder twijfel dat geluk voor iedereen bereikbaar is.

“Je hoeft niet eerst naar India te reizen om te weten hoe meditatie werkt, of een ademhalings-oefening.”

Van Huijstee is samen met Wessel Paternotte (42) de grondlegger van Delight Yoga, met vijf vestigingen verspreid over Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Sinds enkele jaren heeft het duo de bakens verzet: van 4 tot en met 7 oktober vindt alweer de vierde editie plaats van Inner Peace Conference, bedacht en ontwikkeld om mensen kennis te laten maken met de grote wijsheidstradities van de wereld. Paternotte: “Eigenlijk willen we een innerlijke revolutie ontsteken. Wijsheid, filosofie, muziek, kunst, meditatie, yoga en andere contemplatieve praktijken zijn broodnodig om te kunnen ontsnappen aan de druk van alledag.”

Veilige bubbel

Van Huijstee komt uit een ‘veilige bubbel’ (‘hockey, corps, banen bij een advocatenkantoor, Heineken, dan weet je het wel’). Toch begon het ergens onderweg te knagen. Is een ratrace wel wat we willen? “Ik werkte in Zuid-Afrika en ging daar altijd ’s ochtends surfen, rond kwart voor vijf in de ochtend. Daarom deed ik na de lunch een hazenslaapje. Tijdens een functioneringsgesprek werd me duidelijk gemaakt dat dit echt niet kon op een kantoor. Van mijn chef kreeg ik een adres van een meditatiecentrum. Daar is het bij mij aangewakkerd. Door twee keer per dag te gaan mediteren, veranderde ik op slag. Ik had geen energieproblemen meer, werd rustig, stopte met alcohol.”

Van Huijstee en Paternotte leerden elkaar in 2011 kennen toen Van Huijstee zijn reclamebureau had verkocht en zich aansloot bij Paternottes eerste school van Delight Yoga. Bij de opening van de vierde yogaschool in Den Haag ontstond een droom. Paternotte: “Die vestiging staat pal tegenover het Vredespaleis, oftewel het Peace Palace. Tijdens de opening dachten we, zo kijkend door de tuin naar het paleis: waarom gaan wij niet een alternatief creëren? Gericht op de innerlijke vrede? Zo ontstond de Inner Peace Conference. In 2016, in vier Amsterdamse kerken.”

Grote denkers

Het lukte de grote denkers op het gebied van innerlijke vrede naar de conferentie te halen. En: er was meteen publiek. Paternotte: “We zaten vol, met allerlei soorten mensen. De zucht naar rust is iets wat in alle rangen en standen van de maatschappij wordt gevoeld.” Van Huijstee: “Er is meer dan huisje-boompje-beestje. Dat voelt iedereen. Het is alleen lastig de volgende stap te maken.”

In de maatschappij is de polarisatie groot. Bevolkingsgroepen veroordelen elkaar, er wordt op sociale media hard en snel geoordeeld en begrip voor het onbekende is broos. Van Huijstee: “Te midden van het tumult blijft Amsterdam een plek waar naar verbroedering wordt gezocht, naar de discussie. Wij zeggen altijd intern, met een kleine knipoog: ‘We gaan van Spinoza en Descartes naar Inner Peace’.”

“Amsterdam is de hoofdstad van de dialoog, van het vrije denken. Meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, zang – het past naadloos in die geschiedenis. Wie innerlijk vrede heeft, kan op een respectvolle manier in dialoog gaan. Zonder vooringenomenheid. We moeten leren voorbij de etiketten te kijken en niet meteen te roepen: jij bent een kakker, of: jij bent een linkse drammer! Wie dat kan, komt vanzelf bij een diepere laag. Noem het gewoon liefde. Door meditatie ga je ook de eigen patronen herkennen. Daardoor wordt het mogelijk die patronen te doorbreken en te veranderen.”

Op de komende conferentie zijn alle culturele achtergronden vertegenwoordigd. Er komen sprekers uit de soefistische traditie, christenen, joden, sjamanen, er zijn sprekers vanuit het boeddishme en de islam. “Maar we ontvangen ook teachers zonder een specifieke achtergrond of basis. Die zijn uitgenodigd omdat ze gewoon heel veel weten over bijvoorbeeld ademhaling.”

De eerste keer trok Inner Peace vijfhonderd bezoekers. Volgend weekeinde worden er vierduizend verwacht. In 2025, als Amsterdam 750 jaar bestaat, moeten dat er nog veel meer zijn. Dan worden ook alle grote wereldleiders uitgenodigd - van Elon Musk tot de paus.

Mondiaal fenomeen

Paternotte: “Dat klinkt misschien als grootheidswaanzin, maar we hebben het hier over een mondiaal fenomeen. De stressgerelateerde problemen nemen enorm toe. Veel mensen krijgen, vaak al op jonge leeftijd, met burn-outs te maken en met depressies. Dat leidt, economisch gezien, tot enorme uitval.” Om die reden wordt de conferentie op vrijdag voorafgegaan door de studiedag Wisdom in business. “De leiders van de toekomst moeten hiermee om weten te gaan. Compassie maakt ook ceo’s en directeuren gelukkiger en beter in hun werk.”

Er zijn al bedrijven waar het roer omgaat. Bij Zilveren Kruis, Nike en Unilever worden programma’s aangeboden die het personeel bekend maken met sociale thema’s, emoties en omgaan met stress. Paternotte: “We moeten op alle niveaus innoveren. De techniek raast door en alles wordt sneller. Als we nu niet pas op de plaats maken, raken we collectief verweesd.”

Van Huijstee: “Zoals ik al zei: het is eigenlijk niet zo ingewikkeld. Goede ideeën ontstaan tijdens een beetje kuieren of mijmeren. Einstein ging, als hij een stap wilde maken, wekenlang de stilte in. Wandelen. Beetje in de tuin werken. Want dan komen de inzichten. Dat gebeurt niet door zestien of achttien uur per dag te knallen. We moeten ons bewustzijn verruimen om onze problemen op te lossen. Er is geen weg terug.”

Inner Peace Conference, 5 en 6 oktober op diverse locaties in Amsterdam. Wisdom in Business: 4 oktober in de Gashouder op het Westergas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden