Plus

Oprichters Bijlmerstyle willen geen zetels meer

Een zetel werd nooit gehaald, maar de campagne bleek een springplank naar veel meer. Robert Coblijn, Jerry Afriyie en Gideon Everduim blikken terug op de leerzame jaren van Bijlmerstyle.

De handen van Robert Coblijn dragen zijn trots op Bijlmerstyle uit. Beeld Mark van der Zouw
De handen van Robert Coblijn dragen zijn trots op Bijlmerstyle uit.Beeld Mark van der Zouw

Een reeks dodelijke schietpartijen was in 2010 aanleiding voor de oprichting van de politieke jongerenpartij Bijlmerstyle. Zorgen waren er natuurlijk over het geweld in het stadsdeel, maar vooral was er ergernis over het gemak waarmee de lokale politiek en de media de schuld neerlegden bij de straatcultuur in de Bijlmer.

"Alle capuchonjongeren waren verdacht," zegt Gideon Everduim, die in hetzelfde jaar onder zijn artiestennaam Gikkels het nummer Doofpot uitbracht, een felle aanklacht tegen de beeldvorming door politiek en media.

Robert Coblijn: "Het viel ons enorm tegen dat de politiek zo gemakkelijk meeging in de negatieve framing van de jongeren. In plaats van in de bres te springen voor de eigen mensen." Jerry Afriyie: "Dat was niet wat de Bijlmer toen nodig had."

Zetel in de stadsdeelraad
Onder de vlag van Bijlmerstyle wierpen Co­blijn, Everduim en Afriyie zich in de strijd om een zetel in de stadsdeelraad. Het verkiezingsprogramma was snel gemaakt. "We schreven op wat we om ons heen zagen gebeuren en wat ons niet beviel," vertelt Afriyie.

"Dat veel kinderen in de Bijlmer les kregen in miserabele gebouwen. Dat het gemakkelijker was om fastfood te vinden in Amsterdamse Poort dan een gezonde maaltijd."

Er werd een campagneclip opgenomen, Alle Vuisten In De Lucht, en er kwamen opvallende affiches, gemaakt door beeldend kunstenaar Raul Balai, alias El Bastardo. Coblijn: "We wilden trots en kracht uitstralen, zoals wij de identiteit van de Bijlmer zien. De kinderen van de Bijlmer barsten van het talent."

Het lukte Bijlmerstyle in 2010 net niet om voldoende stemmen te bemachtigen voor een zetel, en de tweede poging vier jaar later slaagde evenmin. Geen grote teleurstelling, zegt Everduim.

"We kregen tijdens de campagne veel aandacht, ook van landelijke media. Daardoor konden we onze onderwerpen onder de aandacht brengen. Bijlmerstyle werkte ontregelend, ook omdat wij een andere aanpak hadden dan de andere partijen. Dat viel op."

Afriyie: "We konden eigenlijk niet verliezen. De jongeren om ons heen vonden het fantastisch. Zo dope om mensen in de politiek te zien die er net zo uitzien als wij. Honderden jongeren zijn voor het eerst gaan stemmen."

Fietsendieventest
Voor de oprichters waren het leerzame jaren. Everduim: "We zijn alle drie volwassen geworden in die periode. Ik heb geleerd hoe het systeem werkt, en hoe je met beperkte middelen toch iets kunt bereiken."

Everduim combineert muziek tegenwoordig met theater, educatie, televisie en activisme. Met de organisatie IZI Solutions ontwikkelde hij een campagne tegen etnisch profileren door de politie.

Hij is ook de geestelijk vader van de geruchtmakende fietsendieventest in de documentaire Zwart als roet van Sunny Bergman, waarbij witte fietsendieven in het Vondelpark ongehinderd hun gang kunnen gaan terwijl zwarte fietsendieven meteen worden belaagd door omstanders.

Jerry Afriyie beet zich samen met Quinsy Gario vast in Zwarte Piet. Hij wordt sinds de intocht van 2011 in Dordrecht vrijwel elk jaar aangehouden tijdens een demonstratie in de aanloop naar Sinterklaas, en steevast is er een rechter die veel later vaststelt dat de arrestatie onwettig is geweest.

Afriyie is de drijvende kracht achter Nederland Wordt Beter en geeft lezingen en workshops op scholen in het hele land over de gewenste aanpassing van het kinderfeest.

"We zijn nog steeds doeners," vertelt hij. "Dat was het motto van Bijlmerstyle en dat is het nog steeds: als je iets wilt veranderen, moet je iets doen. En niet alleen maar praten over wat er niet goed gaat."

Pure gezondheid
Robert Coblijn speurt nog steeds naar jong talent in de Bijlmer voor het programma Bijlmerstyle dat hij maakt met AT5. "We zijn bezig met het derde seizoen. In het programma laten jongeren de Bijlmer zien. Het wordt ook gemaakt door jongeren. Een van hen heeft net een vaste baan gekregen bij AT5; daar ben ik supertrots op."

Robert Coblijn: 'We wilden trots en kracht uitstralen, zoals wij de identiteit van de Bijlmer zien.' Beeld Mark van der Zouw
Robert Coblijn: 'We wilden trots en kracht uitstralen, zoals wij de identiteit van de Bijlmer zien.'Beeld Mark van der Zouw

Coblijn steekt verder veel tijd in een gezonde lifestyle. "Ik heb vroeger heel ongezond geleefd, maar ik ben tegenwoordig vegetariër, drink geen alcohol en let goed op wat ik eet. In het voedsel van de supermarkten zitten veel slechte stoffen. Ik kies voor pure gezondheid door heel veel te laten staan."

Coblijn heeft door zijn ervaringen een afkeer overgehouden aan de politiek. Hij wil er niets meer mee te maken hebben, ook niet als kiezer. "Het is poppenkast. De mensen dragen maskers en spelen een spel. In Zuidoost deden de lokale bestuurders alsof zij iets te vertellen hadden, terwijl alle belangrijke beslissingen in de Stopera werden genomen."

"Hetzelfde geldt voor de landelijke politiek. Het is mijn vaste overtuiging dat de grote bedrijven in werkelijkheid bepalen wat er gebeurt. De politiek zorgt voor de afleiding. Het zou interessant zijn als we de nieuwe president-directeur van Shell zouden mogen kiezen, maar dat zal nooit gebeuren."

Afriyie heeft ook kritiek op de politiek, maar maakt wel gebruik van zijn stemrecht. "Ik zie wel veel overeenkomsten tussen politiek en activisme. Er lopen mensen rond met hart voor de zaak, maar ook mensen met een agenda. Ik houd van mensen die twijfelen, maar die kom je in beide kringen niet heel vaak tegen. Twijfel maakt kwetsbaar, en dat wordt als zwakte ervaren. Ik vind die kwetsbaarheid juist een voorwaarde om te groeien."

Jerry Afriyie: 'We waren een van de grassrootorganisaties die een zaadje hebben geplant.' Beeld Mark van der Zouw
Jerry Afriyie: 'We waren een van de grassrootorganisaties die een zaadje hebben geplant.'Beeld Mark van der Zouw

Afriyie zegt veel te herkennen in de aanpak van nieuwe partijen als Denk en Bij1. "Het lijkt op wat we met Bijlmerstyle deden: zelfbewust, onbescheiden en krachtig. Ik ben benieuwd hoe zij zich in het politieke systeem gaan handhaven."

Gesloopte creativiteit
Everduim is de enige die een terugkeer naar de politiek niet uitsluit. "Ik ben een politieke nerd. Ik vind het ontzettend interessant om te volgen. Ik ben ook wel een paar keer benaderd door een politieke partij, maar ik vind het nog te vroeg om die stap te zetten."

"Ik ben nu vrij om te doen wat ik wil. Zodra je in de politiek stapt, gaan er ook veel deuren dicht. En een politieke functie kan de creativiteit in mensen ook helemaal slopen."

Ook Afriyie is van mening dat hij in zijn vrije rol veel meer invloed kan uitoefenen op het maatschappelijk debat, dan als vertegenwoordiger van een politieke partij. "Het lijkt me heel moeilijk om op groen licht van een politiek leider te moeten wachten voordat je kunt zeggen wat je op je hart hebt."

Geslaagde microrevolutie
Terugblikkend zijn de oprichters nog steeds trots op Bijlmerstyle. Everduim spreekt van een geslaagde microrevolutie. "Er is iets op gang gebracht. Wij waren de eersten die opstonden om zaken als preventief fouilleren en etnisch profileren aan de kaak te stellen. Er is nu een bloeiende antiracismebeweging, maar toen was er nauwelijks aandacht voor."

Ook Afriyie ziet die erfenis. "We waren een van de grassrootorganisaties die een zaadje hebben geplant. Dat zaadje is tot bloei gekomen."

Coblijn: "Er is nu een rapcollectief in de Bijlmer dat aan de weg timmert, Smib, de omkering van Bims. Ook die jongens zeggen dat Bijlmerstyle een bron van inspiratie was. Dat doet me echt plezier."

Gideon Everduim:'Ik heb geleerd hoe het systeem werkt, en hoe je met beperkte middelen toch iets kunt bereiken.' Beeld Mark van der Zouw
Gideon Everduim:'Ik heb geleerd hoe het systeem werkt, en hoe je met beperkte middelen toch iets kunt bereiken.'Beeld Mark van der Zouw
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden