Oprichter wilde Scouting vormen naar Hitlerjugend

Lord Baden-Powell, oprichter van de 'padvinderij' heeft geprobeerd in 1937 de banden tussen Scouting en de Hitlerjugend strakker aan te halen. Dat meldt de Engelse krant The Daily Telegraph vandaag op basis van archiefstukken van MI5.

Scouting-oprichter Lord baden Powell (r.). © AFP Beeld
Scouting-oprichter Lord baden Powell (r.). © AFP

De Nazi's gebruikten, volgens diezelfde stukken op hun beurt fietsvakanties van de Hitlerjugend om in het Britse Koninkrijk te spioneren en in de jeugdbeweging te infiltreren.

Baden Powell, een 'Britse held' uit het koloniale tijdperk blijkt in die tijd regelmatig contact te hebben gehad met de leiding van de Hitlerjugend, maar ook met prominente nazi's zoals de Ambassadeur in Londen, von Ribbentrob prikte de Scouting-oprichter regelmatig een vorkje. Die gesprekken gingen bijna altijd over nauwere samenwerking tussen de jeugdorganisaties van Duitsland en het Britse Rijk.

Vrede tussen VK en Duitsland
Uit de stukken blijkt dat Baden-Powell zijn enthousiasme voor het doen en laten van Nazi-Duitsland bepaald niet onder stoelen of banken stak. Het leek de Scoutingbaas vooral te doen te zijn om de gewapende spanning tussen beide landen te verminderen. Maar MI5 concludeerde destijds ook dat Baden-Powell op de hoogte moet zijn geweest van de verwerpelijke (rassen-)ideeën van de Nazi's die er ook bij de Hitlerjugend 'hardhandig werden ingeramd.'

Pas toen bleek dat de nazi's de vernietiging van het Vereningd Koninkrijk tot doel hadden gesteld nam Baden-Powell afstand van zijn toenaderingspogingen tot Duitsland. Hij kwam hierdoor zelfs nog op de most-wantedlijst van de Duitsers te staan, mochten ze erin slagen een geslaagde invasie van Groot-Brittannië te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden