Oprichter Megaupload schrijft open brief aan Hollywood: 'Ik ben niet jullie vijand'

'Het internet heeft jullie bang gemaakt. Maar de geschiedenis leert ons dat de grootste vernieuwingen gebouwd zijn op afwijzingen. Jullie waren eerst bang voor de videorecorder, maar die heeft jullie uiteindelijk miljarden opgeleverd. (...) Ik ben niet jullie vijand.' Was getekend: Kim Dotcom, oprichter van downloadsite Megaupload. Aangetekende: Hollywood.

Kim Dotcom Beeld Reuters
Kim DotcomBeeld Reuters

De open brief die Kim Dotcom (geboren als Kim Schmitz in Kiel, Duitsland) aan de filmproducenten schrijft werd vandaag gepubliceerd in The Hollywood Reporter. Dotcom, die momenteel huisarrest heeft in Nieuw-Zeeland omdat hij verdacht wordt van grootschalige schending van auteursrechten, probeert in de brief duidelijk te maken dat zijn internetbedrijf de filmindustrie niet kapot wil maken, maar juist wil helpen. 'Ik sta in de voorhoede van het creëren van de coole dingen die het mogelijk maken dat creatieve ideeën gedijen in het internet-tijdperk. Ik ben niet de vijand.'

Computernerd
Dotcom: 'De zeer machtigen en de zeer dommen hebben één ding met elkaar gemeen: in plaats van hun mening aan de feiten aan te passen, proberen ze de feiten te veranderen zodat ze bij hun mening passen. Het feit blijft dat de voordelen van Megaupload opwegen tegen de nadelen.' Dotcom heeft naar eigen zeggen geen reden om de filmindustrie dwars te zitten. 'Kom op jongens, ik ben een computernerd. Ik ben dol op Hollywoodfilms. Mijn hele leven is als een film', aldus de flamboyante internet-entrepreneur.

Megaupload is een site waar gebruikers zelf bestanden zoals films en muziek kunnen upladen en met elkaar uitwisselen. De Amerikaanse federale dienst FBI zette de site afgelopen januari op zwart.

Dotcom werd met drie medewerkers, onder wie een Nederlander, aangehouden op verdenking van onder meer piraterij en het witwassen van geld. Na korte tijd werd het viertal weer vrijgelaten, maar ze mogen Nieuw-Zeeland niet verlaten. De inval van de FBI op het landgoed van Dotcom in het Nieuw-Zeelandse Coatesville, bij Auckland, is inmiddels door de rechter onrechtmatig bevonden. Dotcom heeft eerder de filmindustrie ervan beschuldigd het Witte Huis onder druk te zetten om actie te ondernemen tegen Megaupload.

Familiefoto's
In de brief aan Hollywood wijst Dotcom er nog maar eens op dat Megaupload.com lang niet alleen maar wordt gebruikt door mensen die mogelijk auteursrechten schenden. Er wordt volgens hem onvoldoende bij stilgestaan dat veel mensen die bijvoorbeeld hun familiefoto's op Megaupload hadden gestald, nu hun materiaal kwijt zijn.

'Het internet zal creatieve content juist complementeren. Ik heb de oplossing voor jullie problemen', schrijft Dotcom verder. Wat die oplossing precies is, zegt hij er niet bij, maar filmproducenten die geïnteresseerd zijn, kunnen hem of zijn advocaat bellen. 'Ik doe helaas alleen aan lunchafspraken in Nieuw-Zeeland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden