Update

Oprichter Megaupload houdt vol onschuldig te zijn

De oprichter van de vorige week plat gelegde website Megaupload, die gebruikers in staat stelde bestanden uit te wisselen, heeft vanochtend voor de Nieuw-Zeelandse rechter zijn onschuld bepleit. Ook zijn drie medeverdachten, onder wie een 29-jarige Nederlander, zeiden onschuldig te zijn aan onder meer softwarepiraterij en het witwassen van geld.

De vier verdachten, met rechts Kim Dotcom, tijdens hun voorgeleiding bij de Nieuw-Zeelandse rechtbank. Beeld afp
De vier verdachten, met rechts Kim Dotcom, tijdens hun voorgeleiding bij de Nieuw-Zeelandse rechtbank.Beeld afp

De openbaar aanklager beschouwt vooral de hoofdverdachte, die onder de naam Kim Dotcom in zijn woonplaats Auckland en omgeving is uitgegroeid tot een lokale bekendheid, als vluchtgevaarlijk. Ze vroeg de rechter diens verzoek om te worden vrijgelaten op borgtocht niet in te willigen. Uiterlijk woensdag wordt daarover uitspraak gedaan.

Uitlevering
De vrijdag gearresteerde Kim Dotcom (38) heet eigenlijk Kim Schmitz en is in het bezit van de Duitse nationaliteit. De Verenigde Staten zullen vragen om zijn uitlevering. Ze zeggen dat hij in korte tijd ten minste 175 miljoen dollar heeft verdiend met het kopiëren en distribueren van muziek, films en ander materiaal waarop copyright rust.

De advocaat van Megaupload zei vanochtend dat het bedrijf niet meer doet dan online opslagruimte voor data aanbieden. Dotcoms Nieuw-Zeelandse advocaat zegt dat zijn cliënt, in een periode waarin de discussie over copyrightschending hoog oploopt, door Amerikaanse autoriteiten onterecht wordt verheven tot boegbeeld van internetpiraterij.

Verblijfsvergunning
In Nieuw-Zeeland is sinds Dotcoms arrestatie ophef ontstaan om de gronden waarop hem een permanente verblijfsvergunning is verleend. Dotcom valt in een speciale categorie van ondernemers die aangeven meer dan 10 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (6 miljoen euro) in het land te zullen investeren. Critici zeggen dat Nieuw-Zeeland daarmee het risico loopt toevluchtsoord te worden van vermogende criminelen.

De Nieuw-Zeelandse premier John Key zei vanochtend dat Dotcoms criminele verleden - hij is in Duitsland veroordeeld om handel met voorkennis - is meegewogen bij het besluit hem een verblijfsvergunning toe te kennen. Omdat Dotcoms strafblad in Duitsland al was vervallen, zag de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst geen grond hem een verblijfsvergunning te weigeren .

Landgoed
Key gaf aan dat Dotcoms verleden wel aanleiding is geweest hem te verbieden het huis in Auckland te kopen waarin hij woont. Dotcom betrok enkele jaren geleden een landgoed dat in de volksmond het duurste huis van Nieuw-Zeeland heet te zijn. Het huis en de 20 hectare grond eromheen zouden een waarde van 30 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar vertegenwoordigen, ofwel 18 miljoen euro.

Dotcom huurt het landgoed nu. Sinds hij er woont, staat het bekend als de Dotcom Mansion. De Duitser haalde in Nieuw-Zeeland geregeld de publiciteit met zijn uitspattingen en een buitenissige levensstijl. Bij de politie-inval afgelopen vrijdag werden naar schatting twintig kostbare auto's in beslag genomen, waaronder een roze Cadillac.

null Beeld Reuters
Beeld Reuters
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Kim Dotcoms woning in Coatesville, Auckland, bijgenaamd de Dotcom Mansion. Beeld afp
Kim Dotcoms woning in Coatesville, Auckland, bijgenaamd de Dotcom Mansion.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden