Oprichter Leefkringhuis moet weg in ruil voor noodsubsidie

Paul Scheerder, BN'er sinds tv-serie Schuldig en oprichter van het Leefkringhuis in Noord, moet weg. Dat was de voorwaarde van de 340.000 euro noodsubsidie van de gemeente.

Paul Scheerder, oprichter van het Leefkringhuis, dat 'geengelulhulp' levert in de Vogelbuurt Beeld Charlotte Odijk
Paul Scheerder, oprichter van het Leefkringhuis, dat 'geengelulhulp' levert in de VogelbuurtBeeld Charlotte Odijk

Natuurlijk was hij het liefst gebleven, maar Paul Scheerder (71), geboren Amsterdammer, weet dat het niet meer kan. De oprichter en directie­adviseur van het Leefkringhuis moet in ruil voor dik 3 ton noodsubsidie van de gemeente afscheid nemen.

"Ik vind het een vervelende zaak," zegt hij. Maar voor zijn klanten is het erger. "Ik word al de hele week overspoeld met berichtjes waarin klanten hun verdriet of meeleven delen."

In het bos slapen
Eind jaren zeventig werkte Scheerder nog als verkoopmanager voor Het Parool toen hij betrokken raakte bij een vakantiehuis voor kansarme kinderen uit Noord. "Vlak bij het vakantieoord van de koningin in Lech."

Bij thuiskomst ontdekte hij dat niet alle kinderen van de bus werden gehaald. Sommigen sliepen in een tentje in het Vliegenbos, anderen in een hutje op Jeugdland. Dat was voor hem de reden in 1985 het Leefkringhuis op te richten. "Ik heb meteen een winkelwoning geregeld waar ik tien bedden kon neerzetten; die kinderen zouden niet meer in het bos slapen."

Het Leefkringhuis, dat onderdak biedt aan slachtoffers van huiselijk geweld, helpt bij schulden, twee voedselbanken heeft en vragen van buurtbewoners behandelt, werd in Het Parool in 1999 al beschreven als 'geengelulhulp van de Vogelbuurt'.

"We krijgen allerlei vragen, van het lezen van een gemeentelijke brief, tot een vader die opbiecht dat hij zijn vrouw heeft vermoord." Voor zo'n moment heeft Scheerder een noodknop voor de politie. Het huis is dag en nacht open en heeft 32 bedden voor noodopvang, over negen panden. 5000 mensen per jaar komen er, en vorig jaar werden 35 gezinnen dankzij het team voor huisuitzetting behoed, zegt hij. "Wij vangen je eerst op, daarna kijken we naar het papierwerk."

Ondanks zijn pensioengerechtigde leeftijd bleef Scheerder met plezier doorwerken. Hij werd zelfs een BN'er, dankzij de bekroonde documentaireserie Schuldig. Daar trad hij op als Godfather van de buurt, een spil in het oplossen van problemen van de vele arme gezinnen die het stadsdeel telt.

Drukker dan ooit
Niet veel later dook een groot begrotingsgat op. Na de serie droogden de particuliere giften ineens op. Niet dat hij de serie de schuld wil geven, want hij is er meer dan blij mee geweest - 'het heeft de schuldenproblemen goed op de kaart gezet en ik kick wel een beetje op bekendheid' - maar het toonde volgens hem ook een beeld van een goedlopende opvang die geen geld meer nodig heeft.

De gemeente zag dat anders, en vindt dat het bestuur verantwoordelijk is voor de financiële problemen doordat 'meer activiteiten werden uitgevoerd en meer personeel werd aangenomen dan gefinancierd kon worden'. Zijn functie wordt niet vervuld, net als die van zes medewerkers. "Zonde, het is drukker dan ooit."

Officieel moet hij vandaag weg, maar hij blijft tot 5 september. Aan het begin van het schooljaar loopt het namelijk storm. "Ik heb ook nog wel wat trucs in de kast. Misschien bel ik de burgemeester nog wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden